Yenidoğanlarda kardiyak üfürümler - Taskın, Erdal; Yılmaz, Erdal; Kılıç, Mehmet; Akarsu, Saadet; Kara, Ceren; Aygün, A. Denizmen (My University, 2004)
Amaç: Yenidoğan term bebeklerin rutin muayeneleri sırasında saptanan üfürümlerin insidansı ve üfürümlü bebeklerde doğumsal kalp hastalıklarının sıklığının ve dağılımının belirlenmesi.Yöntem: İki yıllık prospektif çalışmada 4,256 miyadında yenidoğan bebeğin rutin muayenesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapıldı. Üfürüm duyulan bebekler çalışmaya alındı ve kardiyolojik değerlendirme yapılarak doğumsal kalp hastalıklarının sıklığı ve dağılımı belirlendi.Bulgular: Üfürüm duyulan 105 bebeğin 45'inde doğumsal malformasyon saptandı. En sık tanı ventriküler septal defektti. Bu hastaların % 28.8'i muayene sırasında semptomatik, % 71.2'si asemptomatikti.Sonuç: Üfürüm saptanan bebekler, erken dönemde çocuk kardiyologlarına yönlendirilerek tanı konulmalı veya şüpheler giderilmelidir.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Süt çocuğu; yenidoğan; Görülme sıklığı; Kalp üfürümleri; Kalp kusuru; doğuştan