Beton borularda cam lif katkısının tepe yük dayanımına etkisinin araştırılması - Yıldız, Servet; Ulucan, Zülfü Çınar (My University, 2007)
Bu çalışmada, toplam karışıma ağırlıkça %0.2, 0.4 ve 0.6 oranlarında cam lifler katılarak elde edilen beton boruların tepe yükü dayanımlarındaki değişim araştırılmıştır. Beton borular TS 821 EN 1916’ya göre test edilmiştir. Lifli boruların kırılma yüklerinin lifsiz boruların kırılma yüklerinden daha fazla olduğu görülmüştür. Lif oranı arttıkça tepe yükü dayanımlarında artış gözlenmiştir. Ayrıca aynı şartlarda dökülmüş beton borular, bir yıl toprak altında bekletilerek ve içerisinden pis su ve yağmur suları geçirilerek tepe yükü dayanımları araştırılmıştır. Elde edilen deney sonuçlarına göre, 28 gün sonunda, % 0.6 cam lif katkılı boruların tepe yükü dayanımlarında % 21.54’lük bir artış sağlanırken, bir yıl sonunda bu değer aynı lif oranı için % 27.40 değerine yükselmiştir. Deney sonuçlarına bağlı olarak yük-deplasman eğrileri çizilmiştir. Lif oranının arttırılması ile beton boruların daha fazla deplasman yaptığı ve boruların kırılma yüklerinin arttığı görülmüştür.

In this study, the variation of top load strength of the concrete pipes containing %0.2, 0.4 and %0.6 fiber-glass (by weight) has been investigated. The concrete pipes have been tested according to the standard procedures (TS 821 EN 1916). From these tests, it is observed that the fracture load of the concrete pipes containing fiberglass is more than that of the concrete pipes without containing fiber-glass. The top loads of the concrete pipes have increased when the fiber-glass rate is increased. In addition, the top pressure load of the concrete pipes obtained under the same conditions was investigated after the pipes in which flew the sewage and rain water were waited under the soil during one year. According to the obtained results, it is seen that after twenty eight days the top load strength concrete pipes containing % 0.6 fiber-glass has been increased % 21.54 and after one year the top load strength of the concrete pipes containing the same fiber-glass has been increased % 27.40. The load-displacement curves have been drawn depending on the test results. It is also seen that the displacement and the fracture load of the concrete pipes have been increased.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Tepe yükü; Cam lif; Beton boru