Süperiletken $(YBa_2Cu_3O_{7-x})$ ve yalıtkan $(Y_2BaCuO_5)$ perovskite oksitler üzerinde karbon monoksitin hidrojenasyonu - Dursun, Gülbeyi (My University, 1999)
Bu çalışmada, iki ayrı perovskite oksit yapısı $YBa_2Cu_3O_{7-x}$ ve $Y_2BaCuO_5$ kimyasal çöktürme metodu ile istenen stokiyometrik oranda, tuzlarından hazırlanmıştır. Katalizörler $\\Box$-alumina ile karıştırıldıktan veya $\\Box$-alumina üzerine çöktürüldükten sonra, toplam yüzey alanları (TSA) BET metodu ile ölçülmüştür. Hazırlanan katalizörlerin tıpa akışlı diferansiyel bir reaktörde, 350-450 °C sıcaklıkta, l, 5, ve 9 atmosfer basınçlarda ve H2/CO=3 besleme oranında aktiflik ve seçicilikleri incelenmiştir. Kullanılan çalışma şartlarında katalizörlerin aktiflikleri sırası ile $YBa_2Cu_3O_{7-x}{+ \\Box}$-alumina ,(çöktürülmüş)>$YBa_2Cu_3O_{7-x}{+ \\Box}$-alumina (karıştırılmış) > $Y_2BaCuO_5{+\\Box}$-alumina (karıştırılmış) şeklinde bulunmuştur. Alumina üzerine çöktürülerek elde edilen perovskite oksit katalizördeki doymamış hidrokarbon seçiciliklerinin karıştırılarak elde edilen katalizörlere göre oldukça az olduğu saptanmıştır. Bunun yanında bu katalizörlerde metan ana ürün olarak gözlenmiştir.
Keywords: Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Kimya; İnorganik ve Nükleer