KADMİYUM OKSİT KARBON NANOTÜP NANOKOMPOZİTİNİN ELEKTRİKSEL VE OPTİK ÖZELLİKLERİ - TAKGÜN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada kadmiyum oksit esaslı karbon nanotüp takviyeli kompozit malzeme üretilmiş ve elde edilen kompozitin optik ve elektriksel özellikleri incelenmiştir. Takviye malzemesi olarak kullanılan karbon nanotüpler kimyasal buhar çöktürme yöntemi kullanılarak sentezlenmiştir. Daha sonra, ticari olarak temin edilen kadmiyum oksit tozlarına farklı oranlarda takviye edilmiştir. Diğer bir grup numune olarak; kadmiyum oksit tozları sol-jel yöntemi ile sentezlenmiş ve karbon nanotüpler yine farklı oranlarda takviye edilmiştir. Sentezlenen karbon nanotüpler TEM incelemesine tabi tutulmuşlardır. Elde edilen kompozit malzemeler yapısal olarak SEM ile incelenmiştir. Ardından elde edilen kompozitlerin sıcaklık ile elektriksel iletkenliklerindeki değişimler ölçülmüştür. Numunelerin UV-vis spektrometreleri alınarak optik özellikleri tespit edilmiştir. Üretilen kompozitlerin sıcaklığa bağlı elektriksel incelemeleri sonucunda; her iki numune grubunda da karbon nanotüp artışı ile beraber elektriksel iletkenliğin arttığı tespit edilmiştir. Bunun yanında, Sol-jel ile üretilmiş CdO içeren kompozitlerin hazır olarak temin edilmiş CdO içeren kompozitlere oranla elektriksel iletkenliklerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Sol-jel ile üretilmiş CdO kullanılan kompozitler elektriksel ve optik özellikler açısından ticari CdO kullanılan numunelere göre daha iyi bir performans göstermiştir.

SUMMARY In this study, composite materials reinforced with carbon nanotubes (CNT) containing cadmium oxide were produced and investigated optical and electrical properties of them. Carbon nanotubes which used support materials were synthesized by chemical vapor deposition. After then, they were reinforced in to the cadmium oxides which were sold by commercial. As an other group, cadmium oxides were synthesized by sol-gel method and reinforced carbon nanotubes with different rate. Synthesized CNT's were subjected to TEM investigation. Obtained CNT 's were also subjected to SEM as structural. After those, gained composite samples were investigated for both electrical conductivity, changing temperatures and optical properties by UV-vis spectrometers. It was clear, as a result that electrical conductivity were increased by raising CNT rates for both groups. Beside composites containing CdO, synthesized by sol-gel method have higher conductivity than composites containing CdO bought by commercial have. To sum up, CdO composites synthesized by sol-gel have both higher conductivity and optical properties comparing with commercials have.
Electrical and optical properties of cadmium oxide carbon nanotube nanocomposite
Keywords: Metalurji Mühendisliği