SOSYAL MEDYA REKLAMLARININ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ – ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - DEMİR, AYBİKE HARMANŞA (Fırat Üniveristesi, 2019)
İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte sosyal medya önemini gün geçtikçe daha da hissettirmeye başlamıştır. Yapılan araştırmalar insanların, sosyal medyada gün geçtikçe daha fazla vakit harcadıklarını, gerçek yaşam ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ve yeni bir hayat kurarak yaşadıklarını göstermektedir. Sosyal medya araçlarında bulunan içerikler tüketici davranışlarını ve satın alma niyetlerini şekillendirmektedir. Tüketiciler, sosyal medyadaki kullanıcı ve işletmeler tarafından oluşturulan içeriklerden satın alma konusunda etkilenmektedir. Böylece, sosyal medyada bir ürün veya hizmetin ne kadar ve nasıl konumlandırıldığı işletmeler açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, sosyal medya reklamlarının tüketici davranışı ve satın alma niyeti üzerinde nasıl etki ettiğinin araştırılması ve ortaya koyulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Elazığ ilinde bulunan 798 katılımcıya bir anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda sosyal medya reklamlarından etkilenmeyen 332 katılımcı anketi elenmiş ve sonuç olarak analiz için uygun olan 466 adet anket elde edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda sosyal medya reklamlarının tüketici davranışı ve satın alma niyeti üzerinde etkili olduğu görülmüştür.

With the introduction of the Internet, the importance of social media has become more and more evident. Research shows that people spend more time on social media, they try to meet their real life needs and live a new life. The contents in social media tools shape consumer behaviors and buying intentions. Consumers are affected by purchasing content created by users and businesses on social media. Thus, it is important for businesses to talk about how and how a product or service in social media is spoken. The main purpose of this research is to investigate and reveal how social media ads affect consumer behavior and purchase intention. For this purpose, a questionnaire was applied to 798 participants in Elazığ province. As a result of the study, 332 participant surveys which were not affected by social media advertisements were eliminated and as a result 466 questionnaires which are suitable for analysis were obtained. The data obtained from the participants were analyzed and interpreted using the SPSS 22.0 package program. As a result of the research, it was seen that social media advertisement had an effect on consumer behavior and purchase intention.
The effect of social media ads on consumer behavior and intention to buy - The case of Elazığ province
Keywords: İşletme; Reklamcılık