Diyabet, yara iyileşmesi ve sperm kalitesi üzerine akupunkturun önemi - Atalar, Omer; Türk, Gaffari; Yüce, Abdurrauf; Ceribasi, Ali Osman; Kavaklı, Ahmet; Sonmez, Mustafa; Han, Mehmet Cengiz (My University, 2013)
Akupunktur; fonksiyonel, geriye dönüşümlü hastalık ya da bozuklukların tanısı ve/veya sağaltımı için deride kendiliğinden bulunan basınca hassas ve önceden yerleri kesin olarak belirlenmiş bazı anatomik nokta ya da noktaların iğnelenmesidir. Dünyada artan ilgi ivmesinin aksine, ülkemizde akupunktur önemini yitirmese de, projeleri çok fazla destek bulmayan, bu sebeple araştırmacıların da fazla irdelemediği bir alan olarak varlığını sürdürmektedir. Pahalı teknik donanımlar, nitelikli personeller ve uzun araştırma süreçleri istemeyen akupunktur tedavi yöntemleri; en kısa zamanda, en ucuz maliyetle, en az yan etki ve en kolay uygulama olanakları ile hem bilime hem de ekonomiye önemli katkılar sağlayabilme imkânlarına sahiptir. Yapılan literatür taramalarında; yara iyileşmelerindeki gecikmeler ve düşük sperm kalitesi üzerine akupunktur uygulamalarının olumlu sonuçlar verdiğine yönelik çok sayıda çalışma tespit edilmiş; ancak derlemeye konu olan diyabet kaynaklı yara iyileşmeleri ve sperm kalitesi üzerine akupunktur uygulamalarının iyileştirici etkisiyle ilgili ayrıntılı bir derlemeye rastlanılmamıştır. Bu derlemenin alanındaki bilgi birikimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Endokrinoloji ve Metabolizma