ADSORBSİYON YÖNTEMİ İLE BACA GAZINDAN KÜKÜRT DİOKSİTİN GİDERİLMESİ - DEMİR, MEHTAP (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi SORPSİYON YÖNTEMİ ÎLE BACA GAZINDAN KÜKÜRT DİOKSİTİN GİDERİLMESİ Mehtap DEMİR Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1995, Sayfa: 34 Kış aylamda, yerleşim yerlerindeki hava kirliliği önemli bir sorun olarak görülmektedir. Kirliliğin en önemli nedeni ısı üretmek amacıyla tüketilmekte olan yakıtlardır. Sıvı ve katı yakıtların kimyasal yapısında bulunan yanar kûkürtün yanması sonucu, yanar kükürtün iki katı miktarda kükürt dioksit kent atmosferine yayılmaktadır. Bu çalışmada, atmosfere yayılan kükürt dioksit miktarını azaltmak amacıyla, soba ve ısı kazanlarında yakılan yakıttan oluşan kükürt dioksitin baca gazından adsorbsiyonu için kuru sabit yataklı filtre denenmiştir. Sorpsiyon maddesi olarak kireç taşı, mermer tozu ve uçucu kül kullanılmıştır. Kükürt dioksitin sorpsiyonu üzerinde, sorpsiyon maddesinin kolon uzunluğunun ve kolona giren kükürt dioksit miktarın etkisi 90 °C'lik kolon sıcaklığı altında araştırılmıştır. Çalışmanın sonunda, sorpsiyon maddesi olarak kullanılan uçucu külün sorpsiyon üzerinde daha etkili olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, kükürt dioksit, adsorbsiyon, kükürt giderme.

SUMMARY Masters Thesis THE REMOVAL OF S02 FROM FLUE GASES BY SORPTION Mehtap DEMİR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1995, Page: 34 Air pollution is seen as an important problem in urban regions in winter months. The most important reason ofpollution is fuels which are consumed for producing domestic heat. Because of burning of burnable sulphure which is found in the chemical structure of solid and liquid fuels, sulphur dioxide is discharged to urban atmosphere about twice amount of burnable sulphur. In this study, with the purpose of reduction the sulphur dioxide emissions which is discharged to atmosphere, dry bed filters are tested for sorption the sulphur dioxide from flue gas that occurs from fired fuels in stoves and boilers for materials. The effects of sorption materials, length of column and the amount of sulphur dioxide flown through toe column on the sorption rate of sulphur dioxide are investigated under 90 °C column temperature condition. At the end of this study, it is seen that fly ash used as adsorbtion material has the most effect on the sorption rate. ; - *- Key Words: Air pollution, sulphur dioxide, adsorbtion, desulphuraation.
The Removal of sulphur dioxide from flve gases by adsorbtion
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering