Okul kültürü ile öğrenci başarısı arasındaki ilişki - Demirtaş, Zülfi (My University, 2010)
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okullarındaki kültürlerin öğrenci başarısı üzerindeki etkilerini incelemektir. Okul kültürü ile ilgili veriler, 2007-2008 öğretim yılında Elazığ’daki 43 ilköğretim okulunda uygulanan Okul Kültürü Ölçeği (OKÖ) ile elde edildi. Öğrenci başarısı ile ilgili veriler Elazığ genelinde uygulanan seviye tespit sınavının sonuçlarından alındı. Sınav puanları 8. sınıf öğrencilerinin sınavdaki genel başarılarından alındı. OKÖ’ den elde edilen veriler, ölçekte beş faktör bulunduğunu ortaya koymaktadır. Okullarda hâkim olan kültürün özelliklerini gösteren bu beş faktörün öğrenci başarısı üzerindeki etkisi çoklu doğrusal regresyon analizi ile incelendi. Ulaşılan bulgulara göre, okul kültürü öğrenci başarısını düşük bir düzeyde etkilemektedir. Bu etki, işbirlikçi liderlik faktöründe olumlu yönde ve anlamlı düzeydedir. Okul kültürünün diğer boyutlarının öğrenci başarısını anlamlı bir düzeyde etkilemediği görülmüştür.
Keywords: Sağlık; liderlik; iklim; öğrenci başarısı; okul kültürü; işbirliği kültürü; ilköğretim okulu