TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLERİN İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ DURUMU VE ETKİLERİ: TEKNOLOJİ PİYASASI ÖRNEĞİ - YALÇİN, HİLAY (Fırat Üniveristesi, 2025)
Tarih boyunca insanlar, çeşitli nedenlerle yer değiştirmiştir. Bu yer değiştirme süreçleri, güvenli bir yaşam arayışı, ekonomik fırsatların iyileştirilmesi, savaşlardan ve iklimsel afetlerden kaçınma gibi faktörlerle şekillenmiştir. Göç, ekonomik, psiko-sosyal, hukuki ve kültürel boyutlarıyla çok boyutlu bir toplumsal olgu olarak değerlendirilmektedir. Bu süreçler hem göç eden bireyler hem de göç edilen bölgeler üzerinde derin etkiler yaratmaktadır. Özellikle doğal afetler, şiddet olayları ve hak ihlalleri gibi zorlayıcı unsurlar, milyonlarca insanın kendi ülkelerini terk etmesine neden olmaktadır. Ortadoğu'da Arap Baharı sonrası ortaya çıkan toplumsal hareketler, bölgedeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkların bir yansıması olarak öne çıkmış, Suriye'deki iç savaş ise kitlesel göç dalgalarına yol açmıştır. Türkiye Suriye'den gerçekleşen göçlerden en çok etkilenen ülke durumundadır. Bu çalışma Suriye İç Savaşı sonrası Türkiye'ye Suriyelilerin genel durumlarını ele alırken istihdam piyasasına etkilerini de teknoloji piyasası özelinde incelemektedir. Çalışma göç olgusunun genel durumunu, amaçlarını ve uluslararası göçlerin tarihsel perspektifini ele alırken, Suriye krizi sonrası Türkiye'ye yönelen kitlesel göç hareketleri ve bu göçlerin sosyo-ekonomik etkileri irdelenmiştir. Özellikle teknoloji piyasasında iş kuran veya bu alanda çalışan Suriyelilerin, yerel ve ulusal ekonomiye uyum ve katkıları incelenmiştir. Suriyeli girişimcilerin teknoloji sektöründeki durumları ve Türkiye ekonomisine katkılarını saha araştırmalarıyla incelemiştir. Saha çalışmaları Türkiye'de teknoloji piyasasında girişimcilik faaliyetinde bulunan veya bu alanda çalışan Suriyeliler üzerine yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış anket aracılığı ile yapılan görüşmeler NVIVO 15 programı ile nitel olarak analiz edilmiştir. Çalışma, teknoloji piyasası bağlamında göç hareketlerinin dinamiklerini analiz ederek, sosyal etki ve değişim, ekonomik uyum ve dönüşüm gibi süreçleri daha kapsamlı bir şekilde anlamayı amaçlamış ve Türkiye'nin toplumsal ve ekonomik yapısına etkileri incelenmiştir.

Throughout history, people have moved for a variety of reasons, with these relocation processes being shaped by factors such as the search for a safe life, improved economic opportunities, avoidance of war and climatic disasters. Migration is considered a multidimensional social phenomenon, with its economic, psycho-social, legal and cultural dimensions. These processes have profound effects on both the individuals who migrate and the regions to which they migrate. Compelling factors, including natural disasters, acts of violence and violations of human rights, have driven millions to seek refuge elsewhere. The social movements that emerged in the aftermath of the Arab Spring in the Middle East are indicative of the region's prevailing political and economic instability, with the civil war in Syria contributing to significant migratory patterns.Turkey has been the most impacted nation by these migratory flows. This study examines the general situation of Syrians in Turkey following the Syrian Civil War and analyses their effects on the labour market, with a particular focus on the technology market.While the study addresses the general situation of the migration phenomenon, its aims, and the historical perspective of international migration, it also analyses mass migration movements towards Turkey following the Syrian crisis and the socio-economic effects of these migrations. A particular focus of the study is the adaptation and contributions of Syrians who have established businesses in the technology market or who work in this field to the local and national economy. The status of Syrian entrepreneurs in the technology sector and their contributions to the Turkish economy have been analysed through field research, which entailed conducting field studies on Syrians engaged in entrepreneurial activities in the technology market in Turkey or working in this field. Interviews were conducted using a semi-structured questionnaire and analysed qualitatively with NVIVO 15 software. The study's objective is to gain a more comprehensive understanding of processes such as social impact and change, economic adaptation and transformation, and its effects on Turkey's social and economic structure by analysing the dynamics of migration movements in the context of the technology market.
The situation and effects of Syrians in Turkey on the labor market: The case of the technology market
Keywords: Bilim ve Teknoloji