Gürültüye bağlı işitme kaybında nöral komponent varlığının uyarılmış işitsel beyinsapı potansiyelleri ile araştırılması - Çelik, Onur; Yalçın, Şinasi; Çakır, Elif (My University, 1996)
Bu çalışmada bir hidroelektrik santarlda çalışan ve kronik mesleki gürültüye maruz kalan 95 erkek işçi değerlendi¬rildi. Normal işiten 33 erkek gönüllü ile karşılaştırma yapıldı. Tüm işçi ve kontrollere saf ses ve konuşma odyometrisi, im-pedans testleri ve uyarılmış işitsel beyinsapı potansiyel ölçümleri yapıldı. 50 işçiden esasen 4-6 kHz bölgesini etkileyen ve bilateral, simetrik sensorinöral işitme kaybı tespit edildi. Gürültüye bağlı işitme kayıplı 50 hastanın 10 ve 50/sn hızda uyaranla elde edilen uyarılmış işitsel beyinsapı potansiyelleri¬nin değerlendirilmesinde; 1., III. ve V. dalga absolü latans (AL) ve I-11I, I1I-V ve I-V interpik latans (İL) değerleri her iki klik hızında da kontrol değerlerden farklı bulunmadı. Bu çalışmanın verileri gürültüye bağlı kalıcı işitme kaybının koklear nite¬liğini vurgulamaktadır ve uyarılmış işitsel beyinspapı potansiyellerinin gürültüye bağlı kalıcı işitme kaybı gelişenlerde nor¬mal işitenlerden farklı bir sonuç vermediği anlaşılmıştır.
Keywords: Kulak; Burun; Boğaz