İki Bölgeli Güç Sistemininin Optikten Esinlenen Optimizasyon Algoritması ile Optimal Yük Frekans Kontrolü - Özdemir, Mahmut Temel; Öztürk, Dursun (My University, 2016)
Bu çalışmada, iki bölgeli bir güç sistemindeki frekansı kontrol eden PID kontrolörü parametrelerinin en uygun değerlerinin belirlenmesi için etkin ve yeni bir optimizasyon yöntemi olan Optikten Esinlenen Optimizasyon (OIO) algoritması önerilmiştir. Yansıma kanunlarına göre; iç bükey aynaya paralel gelen ışınlar, yansıdıktan sonra bir noktada toplanırlar. Dış bükey aynaya paralel gelen ışınlar ise, aynanın arkasındaki bir noktadan çıkıyormuş gibi birbirinden uzaklaşarak yansırlar. Yöntem, bu aynalardaki yansıma ve görüntünün oluşmasındaki farklılıklar esas alınarak geliştirilmiş bir sayısal optimizasyon tekniğidir. Önerilen yönteme göre elde edilen sonuçlar, yaygın olarak bilinen ve kullanılan Parçacık Sürü Optimizasyonu ve Bakteri Sürü Optimizasyonu yöntemleriyle elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar hatanın zaman ağırlıklı karelerinin toplamı performans indeksine göre alınmıştır. Elde edilen sonuçlar gözönüne alındığında, önerilen yöntemin diğer yöntemlere göre, maksimum çökme ve yerleşme süresi değerleri için daha bir iyi performansa sahip olduğu görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Enerji ve Yakıtlar