KİTLESEL EYLEMLERE KATILARAK KANUNLA İHTİLAFA DÜŞEN ÇOCUKLAR: BATMAN ÖRNEĞİ - ÇETİN, ERDAL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu araştırmanın amacı; kitlesel hareketlere katılan çocukların nasıl bir profile sahip olduklarını ortaya koymaktır. Söz konusu tez çalışması kapsamında Batman?da kitlesel hareketlere katılmaları sebebiyle 2009?2011 yılları arasında gözaltına alınan 103 çocuk ile görüşme yapılmıştır. Genelde 12?15 yaş aralığında kitlesel eylemlere katılmaya başlayan bu çocukların önemli ölçüde akranları ile birlikte hareket ettikleri görülmüştür. Yine gözaltına alınan çocukların % 24,3?ü tutuklanmış, % 17,5 ise hüküm giymiştir. Bu çocukların ekserisi ?taş atma, yürüyüş yapma ve basın açıklaması yapma? gibi nedenlerden dolayı gözaltına alınmışlardır. Ayrıca bu çocukların mensup olduğu ailelerin % 63,1?inin, özellikle 1990- 1995 yılları arasında başka yerleşim yerlerinden Batman iline göç ettikleri saptanmıştır. Eylemlere katılan çocuklara ilişkin elde edilen önemli bir saptama da, söz konusu çocukların mensup oldukları ailelerde ve akrabalarda özellikle siyasal nedenlerden dolayı tutuklanan, hüküm giyen, illegal örgüte katılan ve faili meçhul olaylara maruz kalmış çok sayıda bireylerin varlığı yönünde elde edilen bulgulardır. Bu husus çocukların da politize olmalarında ve bu olaylara katılmalarında etkili olduğu söylenebilir. Dikkat çekici diğer bir bulgu da araştırma kapsamında görüşülen çocukların önemli bir oranının daha önceden okulla ilişiklerinin kesilmiş olmasıdır ( % 40). Anahtar sözcükler: Kanunla ihtilaf halindeki çocuklar, Kitlesel olaylar, Batman ili

The target of this study is to find out what kind of profile the children have who have participated in these collective movements. 103 children, who have been taken into the custody because of attending collective movements between 2009-2011 in Batman, have been interviewed within the study of related thesis. It has been observed that these children, who generally started to participate these collective movements between 12-15 ages, act together with their peers significantly. In addition, 24.3 percent of the children taken into custody have been arrested, while 17.5 percent have been convicted. Most of these children have been taken into custody because of the reasons like ?throwing stones, protesting and press releases?. Also, those families (63,1 percent), whom the children belong to; have been observed that they migrated from other local residences to Batman especially in 1990-1995. One another important determination about mentioned children are findings about the respective families and relatives especially who were arrested because of political reasons, convicted, participated in illegal organization, exposed to unidentified murders. It can be said again that this aspect is effective in politicizing children and attending to these movements. Another interesting finding is the connection with school of significant proportion of children interviewed in this study was cut before (% 40).Key words: Children in conflict with the law, collective movements, Batman Province
The children who fall into dispute with the law by joining moss protests: Instance of Batman
Keywords: Sosyoloji