Akut Gastroenteritli Hastalarda Rotavirüs ve Adenovirüs Sıklığı - Aytaç, Özlem; Şenol, Feray Ferda; Oner, Pinar; Erkmen, Naciye; Aslan, Rojda; Doğukan, Mürüvvet; Toraman, Zülal Aşçı (T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 2020)
Amaç: Akut gastroenterit özellikle çocuk hastalarda önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Bununla birlikte ekonomik yönden de sağlık harcamalarını artıran bir halk sağlığı sorunudur. Rotavirus ve Adenovirus kaynaklı gastroenteritler, küçük çocuklarda bütün dünyada ciddi diyarenin en yaygın sebeplerinden biridir. Bu çalışmada hastanemize başvuran akut gastroenteritli hastalarda Adenovirus ve Rotavirus sıklığının cinsiyete, yaşa ve mevsimlere göre dağılımının saptanması amaçlanmıştır.Yöntem: Elazığ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına akut gastroenterit şüphesi ile 1 Aralık 2015 ile 30 Kasım 2017 tarihleri arasında çeşitli poliklinik ve servislerden gönderilen dışkı örnekleri incelendi. Bu örneklerden Rotavirus ve Adenovirus antijen testi çalışılan dışkı örneklerinin sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Rotavirus ve Adenovirus antijen testi olarak kalitatif immunokromatografik kombo hızlı kaset test ACRO BIOTECH,USA kiti kullanıldı.Bulgular:örnekten %9,5 ’inde Rotavirus, 170 %2,6 ’inde Adenovirus pozitif bulunmuştur. Adenovirus ve Rotavirus pozitiflik oranları incelendiğinde cinsiyete göre farklılığın olmadığı görülmüştür. Rotavirus en sık kış mevsiminde, more frequently in the winter season and Adenovirus was detected more in the summer. When the distribution of viral antigen positivity rates according to age groups is examined; the highest positivity rate in our study was found in Rotavirus 12.9% at between 0-12 months, 11.1% at between13-24 months, and Adenovirus 3.7% at the interval of 0-12 months.Conclusion: Rotavirus infection, which is mainly responsible for acute diarrhea, increases in winter but Adenovirus infection increases in summer. We also observed that Rotavirus infection was the most common in winter and Adenovirus infection most common in summer time. In the present study, incidence of Rotavirus and Adenovirus infections was also highest in patients under three years old. In addition, more patients were admitted to our hospital in 2017 than in 2016. It is important to be diagnosed quickly in terms of prevent the complications and unnecessary use of antibiotics which are cause of Adenovirus and Rotavirus infection when we consider the acute gastroenteritis frequency for our region.Key Words: Rotavirus, Adenovirus, acute Adenovirus ise yaz mevsiminde daha çok tespit edilmiştir. Yaş gruplarına göre viral antijen pozitiflik oranlarının dağılımı incelendiğinde; çalışmamızda en yüksek pozitiflik oranı Rotavirus için %12,9 ile 0-12 ay ve %11,1 ile 13-24 ay aralıklarında, Adenovirus için ise %3,7 ile 0-12 ay aralığında saptanmıştır.Sonuç: Genellikle akut ishalin başlıca sorumlusu olan Adenovirus ise yaz mevsiminde artış göstermektedir. Bizim çalışmamızda da Rotavirus enfeksiyonu en sık kış mevsiminde, Adenovirus enfeksiyonu ise yaz mevsiminde tespit edilmiştir. Çalışmamızda ayrıca Rotavirus ve Adenovirus enfeksiyon sıklığı en çok üç yaş altındaki hastalarda gözlemlenmiştir. Ayrıca, 2016 yılına kıyasla 2017 yılında daha fazla sayıda hastanın hastanemize başvurduğu görülmüştür. Bölgemizde, Adenovirus ve Rotavirus’un neden olduğu akut gastroenteritlerde sık karşılaşıldığı düşünüldüğünde, komplikasyonların önlenmesi ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi bakımından hızlı tanı konulması önemlidir.Rotavirus enfeksiyonu kış mevsiminde

Objective: Acute gastroenteritis is an important cause of mortality and morbidity, especially in pediatric patients. Furthermore, it is a public health problem that increases health spending in the economic. Rotavirus and Adenovirus induced gastroenteritis is one of the most common causes of severe diarrhea worldwide in young children. In this study, it was aimed to determine the distribution of Adenovirus and Rotavirus frequency according to sex, age and season in acute gastroenteritis patients who applied to our hospital.Methods: Stool specimens with suspected acute gastroenteritis, sent from different clinics and policlinics to Elazığ University of Health Sciences Education and Research Hospital Medical Microbiology laboratory between the dates of 1 December 2015 and 30 November 2017 were investigated. The results of the Rotavirus and Adenovirus antigen test stool specimens were analyzed retrospectively. A qualitative immunochromotographic combo fast cassette test ACRO BIOTECH, USA kit was used for the Rotavirus and Adenovirus antigen test.Results: Of the 6618 samples, 631 9.5% were positive for Rotavirus and 170 2.6% were positive for Adenovirus. When Adenovirus and Rotavirus positivity rates were examined, it was seen that there was no difference according to sex. Rotavirus was detected ve viruslar neden olmaktadır. Olguların %1,5-5,6’sında Akut gastroenterite sıklıkla bakteriler, parazitler
Rotavirus And Adenovirus Frequency In Acute Gastroenterıc Dıseases