DÜZENLİ HALK OYUNLARI ÇALIŞMALARININ ÜNİVERSİTELİ ERKEK ÖĞRENCİLERİN SEÇİLEN FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK PARAMETRELERİNE ETKİSİ - ÜNVEREN, ALPASLAN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Düzenli olarak yapılan Azerbaycan yöresi halk oyunları çalışmalarının Üniversite öğrencilerinin çeşitli fiziksel ve fizyolojik parametrelerine olan etkisini araştırmak bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. Araştırma, gönüllülerden oluşan 18 denek ve 18 kontrol grubu olmak üzere 36 erkek üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirildi. Üç ay süren çalışmaların başında ve sonunda herbir parametreye ait ön ve son test ölçümleri alındı. Gurupların kendi içerisinde karşılaştırılmasında t testi istatistiği ve gurupların farklar arasında farkın analizinde ise çiftleştirilmiş t testi istatistiği kullanıldı. Sonuçların analizinde 0.05 anlamlılık seviyesi esas alındı. Gurupların vücut ağırlığı ortalama değerleri; denek grubu ön test 65.167±7.602 kg, son test 63.778+7.42 kg ve kontrol grubu ön test 73.333±7.7 kg, son test 73.5±7.17 kg, vücut yağ yüzdesi (%) ortalama değerleri; denek grubu ön test % 11.217±1.378, son test % 10.874±1.308 ve kontrol grubu ön test % 12.07±1.197, son test % 12.441±1.47, istiraha nabzı ortalama değerleri; denek grubu ön test 66.278±5.334 atım/dk, son test 66.833+4.805 atım/dk ve kontrol grubu ön test 69.444±7.816 atım/dk, son test 75±9.387 atım/dk, sistolik kan basıncı ortalama değerleri; denek grubu ön test 124.44+11.49 mm/Hg, son test 116.66±7.67 mm/Hg ve kontrol grubu ön test 124.44±17.56 mm/Hg, son test 127.22±14.06 mm/Hg, diastolik kan basıncı ortalama değerleri; denek grubu ön test 76.667±6.86 mm/Hg, son test 75±6.183 mm/Hg ve kontrol grubu ön test 76.667+16.088 mm/Hg, son test 81.11 1±6.764 mm/Hg, vücudun hareketlilik (esneklik) ortalama değerleri; denek grubu ön test 29.333+6.979 cm, son test 33.333+7.013 cm ve kontrol grubu ön test 26.389+9.192 cm, son test 26.5+.9.146 cm, anaerobik güç ortalama değerleri; denek grubu ön test 105.483±14.402, son test 107.989+14.151 ve kontrol grubu ön test 120.728±18.066, son test 119+16.686, aerobik güç ortalama değerleri; denek grubu ön test 47.827±2. 136, son test 49.621±2.062 ve kontrol grubu ön test 46.341+2.081, son test 48.296±2.03, sürat ortalama değerleri; denek grubu ön test 7.147+0.401 sn, son test 7.061±0.739 sn ve kontrol grubu ön test 7.2±0.417 sn, son test 7. 143±0.216 sn, bacak kuvveti ortalama değerleri; denek grubu ön test47 124.083±24.558 kg, son test 137.694+28.593 kg ve kontrol grubu ön test 141.778±20.698 kg, son test 135.861±18.329 kg, relatif kuvvet ortalama değerleri; denek grubu ön test 1.899±0.318 kg, son test 2.152±0.319 kg ve kontrol grubu ön test 1.929±0.247 kg, son test 1.833±0.178kgidi. Elde edilen bulgulara ve yapılan analizlere göre düzenli halk oyunları çalışan denek grubunda görülen, vücut ağırlığı kaybı, vücut yağ yüzdesi azalımı, istirahat nabız değerlerinde düşüş, istirahat kan basıncnda düşme, vücudun hareketlilik (esneklik) düzeyinde artış, bacak anaerobik gücünde artış, aerobik güçte artış, bacak kuvvetinde artış ve reaksiyon zamanı gelişiminde görülen anlamlı artışlara bakılarak düzenli olarak yapılan halk oyunları çalışmalarının, kişilerin sağlığı ve fiziksel uygunluk seviyesinin gelişimi yönünde olumlu etkilerinin olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

The purpose of this study is to investigate the effects of exercising Azerbaijan fol dances regularly on the physical and physiological parameters of the University students. The inventigation was carried out on 36 male voluntary students, 18 of whom were subject group and 18 were control group. The study was cowpleted in three months. Pre and post measurements were taken for each parameter, "t" test statistics and paired "t" test statistics were used in the comperation of the groups differences in the analysis of the findings, 0.05 confidence lovel was condired. The mean body weights pre and post values were 65.167±7.602 kg - 63.778±7.42 kg for subject group and 73.333±7.7 kg - 73.5±7.17 kg for control group. The mean percent body fat pre and post values were % 11.217±1.378 - % 10.874±1.308 for subject group and % 12.07±1.197 -,% 12.441±1.47 for control group.The mean resting heart-rate pre and post values were % 66.278±5.334 at>m/dk - 66.833+4.805 at>m/dk for subject group and 69.444±7.816 at>m/dk - 75±9.387 at>m/dk for control group. The systolic blood pressure pre and post values were 124.44+11.49 mm/Hg - 116.66±7.67 mm/Hg for subject group and 124.44±17.56 mm/Hg - 127.22±14.06 mm/Hg for control group. The mean diastolic blood pressure pre and post values were 76.667±6.86 mm/Hg - 75±6.183 mm/Hg for subject group and 76.667+16.088 mm/Hg - 81.111±6.764 mm/Hg for control group. The sit and reach flexibility pre and post values were 29.333±6.979 cm - 33.333+7.013 cm for subject group and 26.389±9.192 cm - 26.5±9.146 cm for control group. The anaerobic pover pre and post values were 105.483+14.402 - 107.989±14.151 for subject group and 120.728±1 8.066 - 119+16.686 for control group. The aerobic pover pre and post values were 47.827±2.136 - 49.621±2.062 for subject group and 46.341±2.081 - 48.296+2.03 for control group.The sprint pre and post values were 7.147±0.401 sn - 7.061±0.739 sn for subject group and 7.2±0.417 sn - 7.143±0.216 sn for control group. The leg strength pre and post values were 124.083±24.558 kg - 137.694±28.593 kg for subject group and 141.778±20.698 kg - 135.861±18.329 kg for control group. The relative strength pre and post values were49 1.899±0.318 kg - 2.152±0.319 kg for subject group and 1.929+0.247 kg - 1.833+0.178 kg for control group. As a result it is possible to say that exercising folk dances regularly has positive effects on the health and physical fitness levels of the people from the test results seen as the weight lose, decrease cholesterol level, the fall in heart rate, the fall in blood pressure, the increase in flexibility of the body, the increase in anaerobic pover of the legs, the increase aerobic pover and leg force and finally the improvement in reaction time of the subjects dancing regularly.
The Effects of doing regular folk dances on the physical and physiological parameters of university students
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports