SERVİKAL OLGUNLAŞMA VE DOĞUM İNDÜKSİYONUNDA PROSTAGLANDİNLERİN YERİ - KERPİÇ, M. SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 1994)
SONUÇ VE ÖZET Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine Ol. Ocak 1992 - 31 Aralık 1993 tarihleri arasında baş vuran sürmatür gebelerden 90 kişilik bir grup üzerinde, servikal olgunlaşma ve doğum indüksiyonunda intraservikal PGE2 jel uygulamasının, oksitosin uygulamasına üstünlüğünü göstermeyi amaçladık Lokal etkili olduğu kabul edilen PGE2 jelin intraservikal uygulamaları ile servikal olgunluk ve doğum indüksiyonunda başarılı sonuçlar alınabileceğini gördük. PGE2 jel ile serviks olgunlaştıktan sonra oksitosin uygulandığmda sinerjik etki nedeni ile daha düşük dozda oksitosine gereksinim duyulmakta, böylece anne ve fetüs yüksek doz oksitosinin yan etkilerinden korunabilmektedir. İntraservikal PGE2 jel tedavisi ile servikal dilatasyon ve efasmanın sağlandığı, indüksiyon - doğum süresinin kısaldığı, oksitosin kullanımının azaldığı ve sezaryen oranlarının düştüğü bulunmuştur. Servikal olgunlaşması uygun olmayan, pelvik skoru < 5 olan sürmatür gebelerde servikal olgunluk ve doğum indüksiyonu için intraservikal PGE2 jel + Oksitosin uygulamasının sadece oksitosin uygulamasına üstün olduğu sonucuna varılmıştır. 53
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology