Türk imar mevzuatındaki plan türleri ve fiziki planlama-coğrafya ilişkisi üzerine genel bir değerlendirme - Şengün, M. Tamer; Üstündağ, Önder (My University, 2011)
Günümüz dünyasında farklı bilim dalları arası veri akışının yoğun ölçekte yaşanması ve karşılıklı etkileşimler, sorunların tespitinde ve çözümünde önemli bir avantaja yol açmaktadır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak klasik yaklaşımlar, yerini modern veri paylaşımlarına ve dayanışmaya bırakmaktadır. Farklı bakış açılarının ve değerlendirmelerin, sorunların tespitinde ve çözümünde önemli ölçüde kazanımlar sağladığı yadsınamaz bir gerçektir. Bu konularda en önemli örneklerden birisi de planlama çalışmalarıdır. Ülkemizde halen büyük ölçüde klasik mühendislik formatıyla hazırlanan planlama projeleri, zaman zaman bünyelerinde önemli problemleri barındırmaktadır. Bu çalışmada; öncelikle Türk imar mevzuatındaki plan türleri anlatılmış, sonra planlama - özellikle fiziksel planlama- çalışmalarına Coğrafya bilimi ve dolayısıyla coğrafyacıların katkılarının gerekliliği araştırılmıştır.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği; Coğrafya