Sorgulamaya Dayalı Öğretimde Rehberlik Düzeyinin Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Kavram Yanılgılarını İyileştirmedeki Etkisinin Bilimsel Süreç Becerileriyle Etkileşimi - Arı, Üzeyir; Peşman, Haki; Baykara, Oktay (My University, 2017)
Sorgulamaya Dayalı Öğretim (SDÖ) yönteminde minimum öğretmen rehberliği öğrenmeyi güçleştirebilir; hatta kavram yanılgıları kazanmaya da neden olabilir. Bu nedenle bu çalışmada SDÖ yönteminin \"sonuca varma\" aşamasında \"yapı iskeleleri\" kullanarak rehberliğin düzeyi artırılmış (YİSDÖ) ve kavram yanılgılarını gidermedeki etkileri incelenmiştir. Öğrencilerin bilimsel süreç becerileri (BSB) kişisel özellik olarak belirlenmiş; uygulanan yöntemlerin kavram yanılgılarını azaltmadaki etkileri düşük, orta ve yüksek BSB'lere sahip öğrenciler için kıyaslanmıştır. Dolayısıyla bu çalışma bir Kişisel ÖzellikUygulama Etkileşimi (ÖZUYET) araştırmasıdır. Çalışmaya 2015-2016 öğretim yılında Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Öğretmenliği bölümünde okuyan birinci sınıf öğrencileri katılmıştır. Öğrenciler deney ve kontrol grubuna seçkisiz atanmış, kontrol grubunda SDÖ, deney grubundaysa YİSDÖ yöntemi uygulanmıştır. Veriler \"Bilimsel Süreç Becerileri Testi\" (ön-test) ve \"Basit Elektrik Devreleri Tanı Testi\" (son-test) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizindeyse Johnson-Neyman tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak BSB'leri yüksek olan öğrencilerin kavram yanılgılarını azaltmada SDÖ yönteminin YİSDÖ yöntemine kıyasla daha etkili olduğu gözlenmiştir. Ancak BSB'leri düşük olan öğrencilerde, YİSDÖ yönteminin daha etkili olduğu görülmüştür
Keywords: Biyoloji; Fizik; Uygulamalı; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İstatistik ve Olasılık