Alburnoides velioglui (Turan vd., 2014)’nin Yağ Asidi Profili: Pülümür Çayı (Tunceli) Örneği - Özçiçek, Esin; Kocabaş, Filiz Kutluyer; Kocabaş, Mehmet; Özmen, Görkem Kırmızıkaya; Yılmaz, Prof. Dr. Ökkeş (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada, Pülümür Çayı’ndan yakalanan Alburnoides velioglui türünün kas dokusundaki yağ asidi profili, gaz kromatografisi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, 9 doymuş yağ asidi (SFA), 8 tekli doymamış yağ asidi (MUFA) ve 9 çoklu doymamış yağ asidini (PUFA) içeren toplam 26 yağ asidi tespit edilmiştir. Sonuçlarımız kas dokusundaki çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) (%49,38) doymuş yağ asitlerine göre daha yüksek miktarlarda bulunduğunu göstermiştir ve bunu MUFA'lar (%26,02) ve SFA'lar (%24,5) izlemiştir. Palmitik asit (C16:0) (%16,19) ana doymuş yağ asidiyken, linoleik asit (C18:2 n?6) (%14,67) ile dokosaheksaenoik asit (DHA, C22:6 n?3) (%13,75) ana çoklu doymamış yağ asidi olduğu belirlenmiştir.. Sonuç olarak, A. velioglui besin açısından insan tüketimi için değerlidir ve tüketici tarafından alternatif gıda olarak tüketilebilir.
Keywords: Fish Biology; Balık Biyolojisi