Posterior blefaritli hastalarda topikal siklosporin A tedavisinin gözyaşı film instabilitesine etkisi - Çatak, Onur; Çeliker, Ülkü (My University, 2013)
Amaç: Posterior blefaritli hastalarda topikal siklosporin A (CsA) tedavisinin etkinliğini değerlendirmek. Yöntemler: Posterior blefaritli 15 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara 2 ay boyunca günde 2 kez topikal CsA %0.05 (Restasis, Allergan Pharmaceuticals) uygulandı. Hastalarda tedavi öncesi ve sonrası subjektif semptomlara ve gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), Schirmer testi, konjonktival hiperemi, tarsal telenjiektazi ve meibomian bezi sekresyonuna bakıldı. Bulgular: 2 aylık takiplerde yanma, kaşıntı, konjonktival hiperemi semptomlarında azalma izlendi (Sırasıyla p<0,05; p<0,001; p<0,001). CsA tedavisi ile Schirmer testinde istatistiksel olarak anlamlı artış izlendi (p<0,001). Sonuç: Topikal CsA tedavisi ile klinik semptomlarda iyileşme izlenmiştir. Bu tedavi, posterior blefarit tedavisinde faydalı olabilir. Mevcut bulgular daha geniş çaplı çalışmalarla desteklenmelidir.
Keywords: Göz Hastalıkları