BATMAN ÇAYI'NIN ALGLERİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ - AŞAN, KEZİBAN KOÇDEMİR (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırmada Batman Çayı diyatomeleri (Bacillariophyta) ve aylık değişimlerinin belirlenmesi amacıyla 4 istasyon belirlenmiş ve bu istasyonlardan nisan-eylül 2009 tarihleri arasında epipsammik ve epilitik örnekleri alınarak incelenmiştir. Örnekleme ayda bir kez yapılmıştır. Araştırma süresince su sıcaklığı, elektriksel iletkenlik, pH, toplam çözünmüş katı madde, çözünmüş oksijen, toplam sertlik, organik madde, nitrit, nitrat, fosfat, sülfat, klorofil-a, toplam fosfor, toplam azot, silika gibi fiziksel ve kimyasal parametreler ölçülmüştür. Bu araştırma süresince diatomelere ait toplam 50 takson belirlenmiştir. Batman Çayı epilitik ve epipsammik diyatomeleri içinde en yaygın olan diatome genusları Navicula, Nitzschia, Cymbella ve Gomphonema oluşmuştur. Epipsammik topluluk içinde kaydedilen takson sayısı (44) epilitik topluluklar içerisinde kaydedilen takson sayısından (40) daha fazla olmuştur. Bu diyatomelerin istasyonlara ve mevsimlere bağlı değişimleri fiziksel ve kimyasal özellikleri ile birlikte incelenmiştir.Anahtar Kelimeler: Epipsammik, Epilitik, Diyatome, Aylık Değişim, Batman Çayı.

In the study, diatoms and the seasonal variations were determinated from epipsammic and epilithic associations obtained from 4 stations at Streams of Batman, between April and September 2009. Sampling was performed monthly. Water temperature, electrical conductivity, pH, total dissolved solid matter, dissolved oxygen, total hardness, organic matter, nitrite, nitrate, phosphate, sulphate, chlorophyll-a, total phosphorus, total nitrogen, silica like some physical and chemical parameters of water were measured in research period.During the study, a total of 50 taxa belong to Bacillariophyta were identified. Navicula, Nitzschia, Cymbella ve Gomphonema genus were most common epilithic and epipsammic diatoms in Batman Stream.Diatoms (Bacillariophyta), in Batman Stream were the most important diatoms in terms of taxon numbers occurence in epipsammic and epilithic and individual numbers. Although, the members of taxa recorded in the most of epipsammic were higher than those recorded in epilithic the highest numbers belong to algae were counted in most of epilithic. The seasonal variations of epilithic diatoms at stations were studied with physical and chemical parameters.Key Words: Epipsammic, Epilithic, Diatom, Seasonal Variation, Batman Stream.
Seasonal variations and algae of the Batman stream
Keywords: Su Ürünleri