BİNA TASARIMINDA AYDINLATMA VE RENK OLGUSUNUN BİYOHARMOLOJİ VE BİYOSÜREÇ AÇISINDAN İNCELENMESİ - DEMİRCİ, HÜLYA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bir insanın dış dünyayla bağlantı kurmasında, hafızasının çalışmasında, beyninin öğrenme görevini yerine getirmesinde rengin önemi büyüktür. Çünkü insan, olaylar ve mekanlar, kişiler ve nesneler arasında ancak dış görünüşleri ve renkleri sayesinde sağlıklı bir bağlantı kurar. Sadece ses ya da dokunma, cisimleri tanımlamada yeterli olmaz. İnsan için dış dünya ancak renkleriyle bir bütündür ve bir anlam ifade eder.Mimari aydınlatmanın en önemli amaçları, görüş keskinliği ve doğru renk algılamasını sağlamak, mekanın mimari özelliklerini ve içindeki eşyaların özelliklerini ortaya koymak, elektrik enerjisini en az harcayarak en çok randımanı almak, baskın bir etki yaratarak istenilen atmosferi sağlamak ve belirli noktalara dikkat çekebilmektir.Bu çalışmada, günümüzün %90'nı geçirdiğimiz yapılarda, yeterli aydınlatma ve psikolojimizi olumlu yönde etkileyecek, hastalık, yorgunluk, depresif vb etkiler oluşturmayacak renk ve aydınlatma tasarımları, biyoharmoloji ve biyosüreç açısından incelenecektir.Yapılarımızdaki mevcut durumun belirlenmesi ve gerekli çözüm önerileri getirilmesi için, ilköğretim okulları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve kütüphanelerde incelemeler yapılmış, mevcut durum çerçevesinde gerekli çözüm önerileri sunulmuştur.

Color has a significant importance while the human beings communicate with the outer world, while the human memory functions and the human brain carries out the learning duty. Because human beings can only accurately relate the events, places, other people and the objects with each other according to their appearance and colors. Only sounds or only by touching does not provide enough inputs to identify the objects. The outer world is only whole with its colors and has a meaning only with its colors.The most important goals of architectural lightening are to ensure optical sharpness and accurate color perception, to present the architectural features of the place and the features of the furniture in the place, to maintain the optimal efficiency by consuming less electrical energy, to present the desired atmosphere by creating a dominant effect and to draw attention to certain spots.Regarding the buildings that we spent %90 of our daily time, the color and lightening designs, which provide efficient lightening that will positively effect our mood and will not cause any bad effects such as diseases, depression etc., will be examined in this study within the scope of bioharmology and bioterm aspects. To detect the present situation of our buildings and to present the necessary solution options, primary schools, private education and rehabilitation centers and libraries have been examined and the solution options required have been presented.
Study of the lightening and color features in construction designs within the scope of the bioharmology and bioterm aspect
Keywords: Biyomühendislik