TOZ METALDEN ÜRETİLEN BRONZ YATAĞIN DÜŞÜK KARBONLU ÇELİĞE DİFÜZYON KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMESİ - KURT, ADEM (Fırat Üniveristesi, 1996)
Doktora Tezi TOZ METALDEN ÜRETİLEN BRONZ YATA?IN DÜŞÜK KARBONLU ÇELİ?E DİFÜZYON KAYNA?I İLE BİRLEŞTİRİLMESİ Adem KÜRT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 95 Bu çalışmada kendinden yağlamak yatak malzemesi olarak kullanılan %90 Cu ve %10 Sn alaşımlı toz metal bronz ile düşük karbonlu (SAE 1010) çelik difiizyon kaynağı ile birleştirlmişlerdir. Toz metal bronz numuneler gözenekliliğin ve grafitin diruzyona etkisini belirlemek amacıyla %25 ve %35 gözenekli ayrıca grafitsiz ve ağırlıkça % 1 grafit ilaveli olarak üretilmiştir. Kaynak işlemi 15 MPa sabit basınçta ^650,740,800 °C de ve her sıcaklık için 90,120,150 dakikada gerçekleştirilmiştir.Böylece sıcaklık ve sürenin difüzyon miktarına etkisi ayrı ayrı incelenmiştir.Kaynaklı numunenin her iki elamanının yüzeylerinden mikrofilm, mikrosertlik, EDAX analizleri alınarak değerlendirilmişlerdir. Sonuç olarak artan kaynak sıcaklığı ve kaynak süresi ile difüzyon miktarında artış görülmüş, grafit ve gözenekliliğin difüzyon miktarına azaltıcı etki yaptığı tesbit edilmiştir. Kaynak bölgesi sertliğinin malzemelerin sertliklerinden düşük olduğu görülmüştür.
Diffusion welding of low carbon steel to powder metallurgy production of bronze bearing material
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering