T. C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI`NIN YAYINLADIĞI HUTBELERDEKİ HADİSLERİN TAHRİCİ VE TAHLİLİ (1995-2000) YILLARI) - DENİZ, ÜMRAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN YAYINLADIĞI HUTBELERDEKİ HADİSLERİN TAHRİCİ VE TAHLİLİ (1995-2000) Ümran DENİZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temci İslam Bilimleri Anabilim Dalı 2002;Sayfa:101 Hutbeler, Cuma günleri camilerde okutulması zorunlu bir uygulama iken zamanla İslâmî bir gelenek halini almıştır. Gelenek halini almasında hutbenin çok önemli bir bilgilendirme vasıtası olmasının ayrıca ilmî, siyasî, içtimaî her türlü fikri halka benimsetmek için ideal bir yer olmasının etkisi vardır. Bu çalışmamızda hutbeleri hazırlamak ve sunmak ile görevli olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, önceki yıllarda yayınlamış olduğu hutbelerin halkı bilgilendirmek açısından yeterli olup olmadığını incelemekteyiz. İncelemelerimiz neticesinde son yıllarda, hutbelerin donuk bir muhteva kazandığını ve hutbelerde kaynağı belli olmayan hadislerin kullanıldığını görüyoruz. İmkanları çok geniş olan, yurt içinde ve yurt dışında teşkilatlanmış bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hutbelerde kullandığı hadisleri 'seçerken daha hassas olması gerektiğini söyleyebiliriz. Anahtar kelimeler, camiî, hutbe, hadis

SUMMARY Masters Thesis T.R. ANALYSIS AND DEFINITION THE SOURCES OF WORDS IN THE SERMONS PUBLISHED BY THE DEPARTMENT OF RELIGION AFFAIRS (1995-2000) Ümran DENİZ Fırat Üniversty The Institute of Social Seciences And Postgraduate Study in Sciences of Basic Islam 2002, 101 page In past sermons which must be read on Friday in mosque was a necassary practise but now. It's becoming on Islamical tradition. In taking a traditional condition sermons are very important element of giving information moroever it has a big effect to take on ideal place in addopting every kind of opinion; political, scientific, social to folk. We are investigating in this search, that with the task of preparing, demostrating Department of Religion Affairs sermons which were published in past is enough or not. Result of our search we understand that sermons gaining a dim content and we also see that unfounded prophet's words have been used in sermons last years. We can say that ' having a large opportunity and organizing in native country and in abroad Department of Religion Affairs should be more careful when choosing prophet's words or events for sermons. Keywords: mosque, sermon, word
T. R. Analysis and definition the sources of words in the sermans published by the department of religion affairs
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion