Engelli çocuğu olan kadınların demografik, psiko-sosyal ve engelli çocuğa ait doğumsal özelliklerinin incelenmesi - Sevindik, Feyza; Deveci, S. Erhan; Demirok, Aliye; Açık, Yasemin (My University, 2006)
Bu araştırma, engelli çocuğu olan kadınların demografik, psiko- sosyal ve engelli çocuğa ait doğumsal özelliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Elazığ'da engelli çocuklara eğitim veren dört kurum araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler, bu kurumlarda çocuğu olan ve anket doldurmayı kabul eden 155 kadına araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formunun dağıtılıp, doldurulduktan sonra toplanarak değerlendirilmesi ile elde edilmiştir. Kadınların yaş ortalaması 36.7±7.1 olup, eğitim düzeyi ilköğretim ve altı olanların yüzdesi %86.5'tir. Kadınların %77.4'ü sosyal güvenceye sahiptir. Ailelerinin aylık gelir ortalaması 519.7±365.9 milyon TL'dir. Birden fazla engelli çocuğu olanların yüzdesi %14.8 olup, %5.9 'unun kendi engeli de mevcuttur. Engelli çocuğunun aylık masraflarını karşılayamayanların yüzdesi %56.7'dir. Kadınların %88.9'u engelli çocuğu ile ilgili eğitim almamıştır; %39.7'si kendini yalnız hissetmekte, %47.1'i şimdiki yaşamından memnun olmayıp, %69.1'i de gelecek ile ilgili endişeler taşımaktadır. Kadınların %37.4'ü engelli çocuğun doğumunu evde yaptığını, %6.0'ı engelli çocuğa gebe iken bir hastalık geçirdiğini, %6.6'sı röntgen ışınına maruz kaldığını, %4.6'sı eşi ya da bir başka kişinin şiddetine maruz kaldığını ifade etmiştir. Kadinların eğitim seviyesinin düşüklüğünün yaşamlarından memnun olmama yüzdesini artırdığı saptanmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, engelli çocuğu olan kadınların çoğunluğu bu konuda eğitimsiz olup, gelecek endişesi taşıma yüzdesi yüksektir. Ekonomik zorluklar nedeniyle engelli çocuklarının masraflarını karşılamakta zorlanmaktadırlar. Engelli çocuğu olan kadınlara ekonomik, sosyal ve psikolojik destek programları multi-disipliner bir yaklaşım ile planlanmalıdır.
Keywords: Çocuk; Demografi; Engelli kişiler; Psikoloji; Elazığ; Değerlendirme çalışmaları; Anketler; Gelişim yetersizlikleri; Anneler