REKÜRREN SPONTAN ABORTUS OLGULARINDA LENFOSİT SUBGRUPLARI VE SİTOKİNLERİN ARAŞTIRILMASI - BOZTOSUN, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2003)
LOZET Rekûrren spontan abortus (RSA), tüm gebeliklerin %1-2'sinde ortaya çıkmakta ve olguların %50'sinin etiyolojisinde immünolojik nedenlerin olduğu düşünülmektedir. Mevcut çalışma sağlıklı gebelikler ve RSA ile T lenfositler ve bunların salgıladıkları sitokinlerin ilişkilerini araştırmak amacı ile planlandı. Grup 1; gebe olmayan (n=18), grup 2; birinci trimesterde gebe olan ve gebelikleri miadına kadar sağlıklı devam eden (n=18), grup 3; sporadik spontan abortus yapan (n=18), grup 4; RSA yapan (n=17), grup 5; RSA öykülü ve sağlıklı gebeliği bulunan bu gebelikleri de miadına kadar sağlıklı devam eden (n=17) kadınlardan oluşturuldu. Grup 3 ve 4'teki kadınlar abortusun muhtemel nedenleri açısından incelendi ve anatomik, endokrinolojik, enfeksiyöz, genetik ve otoimmün nedenleri bulunanlar çalışmadan çıkanldı. Grup 1 de erken folliküler dönemde, grup 2 ve 5' te birinci trimesterde, grup 3 ve 4'te abortus anında periferik kan örnekleri toplandı. Serum interferon-gamma (IFN-y), tümör nekroz fektör-alfe (TNF-a), interlökin-4 (IL-4) ve interlökin-10 (IL- 10) konsantrasyonları Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. CD4+ ve CD8+ T lenfosit subgruplarınm yüzdeleri periferik kan örnekleri alındıktan hemen sonra Flow Cytometry ile belirlendi CD4+ ve CD8+ lenfosit yüzdeleri ve CD4+/CD8+ oranlarının karşılaştırılması tek yönlü varyans analizi ve gerektiğinde post hoc Tukey's HSD testi kullanılarak yapıldı. Sitokin konsantrasyonları Kruskal-Wallis analizi ve gerektiğinde Mann- Whitney U testi kullanılarak yapıldı.Tüm istatistiksel değerlendirmeler SPSS 10.0 for Windows programından yararlanılarak gerçekleştirildi Gruplar arası serum IFN-y, TNF-a ve IL-4 konsantrasyonları istatiksel farklılık göstermemekteydi (p>0.05). Tüm gebeliklerde (Grup 2, 3, 4, 5) IL-10 ıxkonsantrasyonları gebe olmayanlardan (Grup 1) istatiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu (sırasıyla p<0.001, p<0.001,p=0.004, p=0.002). Gruplar arası CD4+ ve CD8+ yüzdeleri ve CD4+/CD8+ oranlannda istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Mevcut çalışmanın sonuçları; başarılı gebelikler ile artmış serum Th2 yanıtı arasında ilişkinin varlığını, RSA'larda ise Th2 yanıtının yetersizliğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler: Rekürren spontan abortus, sitokin, lenfosit subgrupları

Reccurrent spontaneous abortions (RSA) occur in 1-2% of all pregnancies and immunological factors thought to be in the etiology of 50% of the cases. We planned the study in order to evaluate the relationship of the T lymphocytes and the cytokines with healthy pregnancies and RSA. The groups are designed as group 1; nonpregnant women (n=18), group 2; women in their first trimester pregnancy and completed the pregnancies until term without any complication (n=18), group 3; patients with sporadic spontaneous abortion (n=18), group 4; patients with RSA (n=17), group 5; women with a history of RSA and completed these pregnancies till term (n=17). The women in both group 3 and 4 are examined for any possible etiologic factors such as anatomical, endocrine, infectious, genetic, and otoimmune. The women who have these etiologic factors are excluded from the study. Peripheral blood samples were collected at early follicular phase in group 1, at first trimester in both group 2 and group 5 and at the time of abortion in both group 3 and group 4. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) was used for the measurement of serum concentrations of IFN-y, TNF-a, DL-4, IL-10. Flow Cytometry was used for detection of the percentages of T lymphocytes subpopulations (CD4+, CD8*) just after the peripheral blood samples obtained. One way variance analysis was used for the comparison between the percentage of CD4+ and CD8+ lymphocytes and CD4+/CD8+ ratio. Post hoc Tukey's HSD test was used if necessary. Kruskal-Wallis analysis was used for cytokine concentrations and Mann- Whitney U test was used if necessary. SPSS 10.0 for Windows programme was used for all of the statistical analysis. There were no statistically significant differences in the concentrations of the serum IFN-y, TNF-a and IL-4 between all groups (p>0.05). IL-10 concentrations xiwere statistically higher in all pregnants (Group 2, 3, 4, 5) than nonpregnants (Group 1) (respectively, p<0.001, p<0.001, p=0.004, p=0.002). There were no statistically significant differences in the percentages of both CD4+ and CD8+ and the ratios of CD4+ and CD8+ between the groups (p>0.05). As a conclusion of this study; it is thought that there is a relationship between healthy pregnancies and increased serum Th2 response, and there is inadequate Th2 response in RS A. Key words: Recurrent spontaneous abortion, cytokine, lymphocytes subgroups xu
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology