Adölesan varikoselde peripubertal testis boyut değişimleri: Gapüg serisi - Ünal, D.; Erbağcı, A.; Güneş, A.; Ersay, A.; Semerciöz, A.; Satar, N.; Sarıca, K. (My University, 2002)
Bu çalışmamızda adölesan varikoselin testis boyutları üzerine olan etkisini ve bu etkinin puberte dönemiyle ilişkisini araştırdık. Çalışma, Güneydoğu Anadolu Pediyatrik Üroloji Grubu\\\\\\'nun 53 sol adölesan varikosel olgusu baz alınarak yapıldı. Hastaların ultrasonografi ile ölçülen testiküler boyutları ve yaşa göre saptanan testiküler hipotrofi oranları puberte öncesi (<13) ve pubertal ($\\\\\\\\geq$13) yaş gruplarında analiz edilerek karşılaştırıldı. İstatistik analizde Student-t ve Fisher kesin ki-kare testleri kullanıldı. Hastaların yaş ortalaması 15 (8-18) olarak bulundu. Sağ ve sol testiküler boyutların pubertede önemli oranda arttığı ve peripubertal olarak sol testisin sağa göre küçük boyutta olmasının istatistiksel önemi olmadığı saptandı. Sol varikoselli olguların %32\\\\\\'sinde sol testiküler hipotrofi saptandı. Ayrıca tüm olgularda ve özellikle de pubertal dönemde sol testis hipotrofi sıklığı sağdakinden önemli oranda yüksek olduğu bulundu. Adölesan varikosel önemli oranda ipsilateraİ testis hipotrofisine yol açabilmektedir. Bulgularımıza göre, testiküler hipotrofi puberte döneminde artış göstermektedir. Ancak puberte öncesi ve pubertedeki olgu sayısında dengesizlik nedeniyle, iki dönem arası farklılık tam değerlendirilememiştir.
Keywords: Varikosel; Ergen; Buluğ çağı; Testis; Hipertrofi; Ultrasonografi