Yeni tasarlanmış bir sürekli tahrikli sürtünme kaynak makinasının imalatı - Ozdemır, Nıyazı; Orhan, Nuri (My University, 2002)
Son yıllarda metalik malzemelerin birleştirilmesi büyük önem kazanmıştır, özellikle gelişmiş ve yeni malzemelerin kaynağı problemlidir. Bu nedenle katı hal kaynak yöntemleri bu malzemelerin birleştirilmesinde çok daha etkili hale gelmiştir. Bu yöntemlerden birisi de sürtünme kaynağıdır. Bu çalışmada, sürekli tahrikli bir kaynak makinası tasarlanmış ve eski bir torna tezgahı gövdesi üzerine gerekli hidrolik, mekanik ve elektronik aksamlar ilave edilerek imal edilmiştir. Makinada, sürtünme kaynağının başlıca parametreleri olan sürtünme basıncı, sürtünme süresi, yığma basıncı, yığma süresi ve devir sayısı ayarlanabilmektedir.
Keywords: Mühendislik; Makine; İmalat Mühendisliği