Use of indirect excretory/secretory Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ES-ELISA) for the diagnosis of natural Fasciola hepatica infection in eosinophilic and non-eosinophilic cattle from Eastern Turkey - Simsek, Sami; Köroğlu, Ergün; Ütük, Armağan Erdem; Altay, Kürsat (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin doğusunda eozinofilik ve eozinofilik olmayan sığırlarda fasciolosisin araştırılmasıdır. Bu amaçla, çalışmaya dahil edilen sığırlarda Fasciola hepatica'ya karşı oluşmuş antikor yanıtı indirekt ES-ELISA ile araştırılmıştır. Absolut eozinofil sayımı yapılan 1200 sığırın 164 (% 13,6)'ü eozinofilik olarak bulunmuş ve bu 164 sığırın 121 (% 73,7)'inde indirekt ES-ELISA ile F. hepatica'ya karşı oluşmuş antikor cevabı tespit edilmiştir. Eozinofilik olmayan sığırlarda ise bu oran % 35 olarak belirlenmiştir (P < 0,001). Bu bulgular, özellikle fasciolosis gibi paraziter enfeksiyonların eozinofilinin önemli bir nedeni olduğuna ve sığır fasciolosisinin tanısında indirect ES-ELISA'nın kullanışlı bir test olduğuna işaret etmektedir.
Keywords: Türkiye; antikor testleri; ELISA; bağışıksal tanı; antikor; sığır; tanı teknikleri; teşhis; Fasciola hepatica; Fascioliasis; eozinofili; Trematoda