KOYUNLARDA SÜT MELATONİN VE ALFA KAZEİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞAHİN, MEVLÜT TAHA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma koyun sütünde melatonin ve alfa (?) kazein düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma materyalini, Elazığ ili Merkez ilçesi sınırları içerisinde 'Elazığ İli Şavak Akkaraman (TAGEM/23SAV2012-03)' alt projesinde bulunan 4 farklı işletmeden (her işletmeden 10 koyun) 3 yaşlı, sağlıklı, laktasyon döneminde olan koyunlardan sağım sonrası alınan 40 adet süt numunesi oluşturmuştur. Alınan süt numunelerinde Enzim Bağlı İmmunosorbent Ölçüm (ELISA) ile melatonin seviyeleri ve jel elektroforez (SDS-PAGE) ile ?-kazein düzeylerinin yoğunluğu tespit edilmiştir. İşletmelerdeki süt melatonin düzeylerinin en düşük değerin 80.0 ng/L, en yüksek değerin ise 92.4 ng/L olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca diğer iki işletmede bu değerler 82.7 ng/L ve 84.3 ng/L olarak belirlenmiştir. Melatonin düzeyleri bakımından işletmeler arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0.05). ?-kazein düzeylerine bakıldığında işletmeler arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.001). Melatonin düzeyinin en düşük olduğu işletmede ?-kazein düzeyi yoğunluğu da en düşük çıkmıştır. Yine melatonin düzeyinin yüksek çıktığı işletmelerde kazein yoğunluğunun da yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda melatonin ve ?-kazein düzeyleri belirlenerek iki parametre arasında paralellik görülmüştür. Bu yüzden işletmelerin yavrunun büyüme, gelişme ve hastlıklara direnç gibi durumlarında bu parametrelerden yararlanabileceği kanatine varılmıştır.

This study was conducted to determine melatonin and alpha (?) casein levels in sheep milk. The study material was 40 milk samples taken after milking from, healthy, 3-year-oldlactating sheep from 4 different enterprises (10 sheep from each enterprise) in the 'Elazig Province Savak Akkaraman (TAGEM/23SAV2012-03)' sub-project within the borders of the Central district of Elazig province. has created. In the milk samples taken, melatonin levels were determined by Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) and the density of ?-casein levels by electrophoresis (SDS-PAGE). It was determined that the lowest value of milk melatonin levels in the enterprises was 80.0 ng/L and the highest value was 92.4 ng/L. In addition, these values were determined as 82.7 ng/L and 84.3 ng/L in the other two enterprises. There was no significant difference between businesses in terms of melatonin levels (p>0.05). When ?-casein levels were examined, a significant difference was found between businesses (p<0.001). ?-casein level density was also lowest in the enterprise with the lowest melatonin level. It has also been determined that casein density is also high in businesses where melatonin levels are high. As a result of the study, melatonin and ?-casein levels were determined, also a parallelism was observed between the two parameters. Therefore, it has been concluded that businesses can benefit from these parameters in the growth, development and disease resistance of the offspring
Investigation of milk melatonin and alpha casein levels in sheep
Keywords: Veteriner Hekimliği