Güncel İkili Optimizasyon Algoritmalarının Kısıtsız Kıyaslama Fonksiyonlarındaki Performans Karşılaştırmaları - Tanyıldızı, Erkan; Çelik, Abdullah (My University, 2020)
İkili optimizasyon algoritmaları, 0 ve 1 gibi kesin sonuçlar ürettiğinden algoritma geliştiricileri için ilgi alanı olmuştur.Bu çalışmada ikili problemleri çözmek için geliştirilen algoritmalardan başarımı yüksek olan optimizasyonları belirlemekamacıyla kıyaslama fonksiyonları kullanarak test yapılmıştır. İkili optimizasyonlar, optimum çözümün garanti edilemediğialgoritmaların aksine 0 ve 1 gibi sonuç üreterek kolaylık sağlamaktadır. Bu kolaylığı daha etkin kullanmak amacıyla aktifolarak kullanılan optimizasyonlar ile hibrid yöntemlerin gelişimi sağlanmıştır. Bu yöntemlerden başarılı olanlarınbelirlenmesi çalışmalarımızda rehber olması açısından önem arz etmektedir. Bunu sağlamak için ikili optimizasyonproblemleri, kullanılan yöntemler, modifikasyon teknikleri hakkında literatür taraması yapıldıktan sonra 13 adet kısıtsızkıyaslama fonksiyonu kullanarak İkili Parçacık Sürü Optimizasyonu (BPSO), İkili Gri Kurt Optimizasyonu (BGWO), İkiliYusufçuk Algoritması (BDA), İkili Yarasa Algoritması (BBA) ve hibrid BPSOGSA algoritmaları test edilmiş ve optimumaen yakın sonuç veren algoritmaların tespiti yapılmıştır. Elde edilen test sonuçlarına göre optimuma en yakın sonucu BBAvermiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği