Nakil İşlemlerinin Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W., 1792)’ nın Kortizol ve Glikoz Düzeylerine Etkisi - Tuna Keleştemur, Gülüzar; Özdemir, Yaşar (My University, 2008)
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığının kan plazma kortizol ve glikoz düzeylerine nakil işleminin etkisi araştırıldı. Bu amaçla Keban’da bulunan özel bir alabalık üretim tesisinden, ortalama ağırlığı 40,5±0,5 g ve ortalama uzunluğu 15,6±0,13 cm olan 40 adet balık, Devlet Su İşleri (DSİ)’ nin Keban Su Ürünleri Üretim Tesisine nakledildi. Nakilden hemen sonra (N-0), 12 saat sonra (N-12) ve 24 saat sonra (N-24) grupların kan örnekleri ile kontrol (K) grubunun kan örnekleri alındı ve analizleri yapıldı. Buna göre, nakilden hemen sonra alınan kan örneklerinin kortizol seviyelerinin diğer gruplardan önemli düzeyde (p<0,01) yüksek olduğu, 24 saat sonunda ise kortizol seviyelerinin kontrol grubundaki bazal değere ulaştığı tespit edildi. Nakilden hemen sonra alınan kan örneklerinin glikoz seviyelerinin diğer gruplara göre önemli (p<0,05) düzeyde yüksek olduğu belirlendi.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss; W. 1792); Kortizol; Balıklarda Nakil İşlemi; Stres