Elazığ ve çevresinde koyun ve keçilerde abortus olgularının bakteriyolojik, serolojik ve patolojik olarak incelenmesi - Muz, Adile; Özer, Harun; Eröksüz, Hatice; Ertaş, Hasan Basri; Öngör, Hasan; Gülcü, H. Basri; Kalender, Hakan (My University, 1996)
Bu çalışmada, koyun ve keçilerde yavru atmanın etiyolojisi bakteriyolojik, serolojik ve patolojik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla Elazığ ve çevresinden gelen koyun ve keçi atık fetuslarm organ örnekleri alınarak bunlar brucella, campylobacter, salmonella ve listeria yönünden bakteriyolojik ve patolojik olarak, ayrıca atık yapan koyun ve keçilerden alınan kan örnekleri brucella, salmonella, campylobacter ve listeria yönünden serolojik olarak incelenmiştir. 110 atık fetustan %20 Brucella melitensis, %4.5 Campylobacter fetus subsp. fetus, %3.6 Salmonella abortus ovis, %0.9 Listeria monocytogenes ve %2.7 E. coli izole ve identifiye edilmiştir. Serolojik olarak incelenen 650 koyun ve keçi kan serumu örneğinden ise %11.8 brucella, %2 campylobacter, %2 salmonella'ya karşı antikor saptanmış, ancak bu serumlar listeria yönünden negatif bulunmuştur. Makroskobik olarak atık fetuslarm deri altı bağ dokusunun ödemli olduğu, vücut boşluklarında kanlı bir sıvının toplandığı, abomasumda ise sarımsı renkte, bulanık ve pıhtılı bir kitle tespit edilmiştir. Mikroskobik olarak akciğerlerde hemoraji, karaciğerde hemoraji, dejenerasyon ve nekroz, mononükleer hücre infiltrasyonu, böbreklerde yaygın tubulo interstitiel hemoraji gözlenmiştir.
01.12.1996
Keywords: Biyoloji; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Mikrobiyoloji; Veterinerlik