Değişken parametreli bir akıllı kiriş için düşük dereceli H? kontrolcü tasarımı - Onat, Cem; Şahin, Melin (My University, 2020)
Bu çalışmada PZT (kurşun-zirkonyum-titanyum) yamalar ile donatılmış değişken parametreli bir akıllı kirişindüzleme dik birinci eğilme titreşim biçimlerini bastırmak için düşük dereceli bir H? kontrolcü tasarlanmış veuygulanmıştır. Kontrolcü tasarımı birbirini izleyen üç farklı adımda gerçekleştirilmiştir. Birinci adımda,serbest ucuna bir servo motor aracılığıyla dönebilecek şekilde bir kütle eklenmiş kirişin değişken parametrelimodeli deneysel olarak elde edilmiştir. İkinci adımda değişken parametreli modeli tüm durumlarda içine alansarsımlanmış (pertürbe edilmiş) model elde edilmiştir. Son adımda ise sarsımlanmış model üzerinden H?kontrolcü hesaplanmıştır. Elde edilen kontrolcü hem benzetimsel hem de deneysel olarak uygulanmıştır.Sistemdeki parametre değişimlerine karşılık önerilen kontrolcünün kiriş titreşimlerini çok iyi bir şekildebastırabildiği ve böylece gürbüz (robust) bir performans sergilediği ortaya konmuştur.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine