Türk dizileri konulu akademik çalışmalar: Bir bibliyometrik analiz - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan; Altıntop, Mevlüt; Bak, Alparslan (My University, 2024)
Bu araştırma Türk dizileri konulu akademik çalışmaların bibliyometrik profilini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma durum çalışması ile gerçekleştirilmiştir. WoS veri tabanında yer alan Türk dizileri konulu akademik çalışmalar; yıllara, türlere, yazarlara, WoS indekslerine, yazım diline, ülkelere göre ayrılarak, farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Ayrıca VOSviewer yazılım aracı yardımıyla ağ haritaları oluşturulmuştur. Araştırma, “iletişim”, “sinema radyo televizyon” ile “kültürel çalışmalar” araştırma alanı içerisinde yer alan Türk dizileri konulu akademik çalışmalar ile sınırlandırılmıştır. İlk çalışmanın 2013 yılında makale türünde yazıldığı ve aynı zamanda en fazla atıfa sahip olan araştırma olduğu görülmüştür. En fazla akademik çalışma 2021 yılında yazılmıştır. Akademik çalışmalara en fazla atıf 2023 yılında yapılmıştır. En güncel çalışma 2024 yılında kaleme alınmıştır. Çalışmalar büyük oranda makale türünde, İngilizce ve SSCI indeksinde yazılmıştır. En fazla çalışmaya sahip araştırmacının Kaptan, Yeşim olduğu belirlenmiştir. En fazla akademik çalışmaya sahip ülkenin Türkiye olduğu, bu sıralamayı da Amerika, Katar ve Avusturya’nın takip ettiği görülmüştür. Ağ haritalarına bakıldığında, birçok kurum, yazar ve ülkenin ortak yazarlık ilişkisi içerisinde oldukları sonucuna varılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Bildiri - Kongre ve Sempozyum
Keywords: Türk Dizileri; İletişim; Sinema Radyo Televizyon; Kültürel Çalışmalar; Bibliyometrik Analiz