ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ (FIRAT ÜNİVERSİTESİNDEKİ AKEDEMİSYENLERE YÖNELİK) - ÇAKIR, SEBAHAT (Fırat Üniveristesi, 2025)
Çalışanların örgüt içindeki görüş ve önerilerini ifade etmekten kaçınması olarak tanımlanan örgütsel sessizlik, akademik kurumlardaki bağlılık düzeylerini zayıflatabilecek önemli bir etken olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırmada, örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki Fırat Üniversitesi akademisyenleri örnekleminde incelenmiştir. Bu kapsamda araştırmada, örgütsel sessizlik türleri (kabullenici, korunma amaçlı, korumacı) ve nedenleri analiz edilerek, sessizlik davranışlarının akademisyenlerin örgütsel bağlılık düzeyine etkileri ortaya konulmuştur. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile nicel desenle yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 2024-2025 öğretim yılında Fırat Üniversitesi'nde görev yapan toplam 1.878 akademisyen oluşturmaktadır. Örneklemi ise anket formlarını eksiksiz dolduran 393 akademisyen meydana getirmiştir. Veriler, kişisel bilgi formu ile birlikte örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık ölçekleri kullanılarak toplanmış, analizler SPSS 22.0 paket programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular, akademisyenlerin örgütsel sessizlik düzeyleri ile örgütsel bağlılıkları arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Katılımcı liderlik, şeffaf iletişim ve destekleyici örgüt kültürü gibi faktörlerin sessizlik eğilimini azaltarak bağlılığı güçlendirebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma, üniversite yönetimlerinin örgütsel sessizliği azaltacak politikalar geliştirmesi gerektiğine yönelik öneriler sunmaktadır.

Organizational silence, defined as the avoidance of expressing employees' opinions and suggestions within the organization, is considered an important factor that can weaken the level of commitment in academic institutions. In this research, the relationship between organizational silence and organizational commitment was examined on the sample of academics at Firat University. In this context, the research analyzed the types of organizational silence (accepting, protective, protective) and their causes, and revealed the effects of silence behaviors on the organizational commitment level of academics. The research was conducted with a quantitative design using a relational scanning model. The population of the research consists of a total of 1,878 academics working at Fırat University in the 2024-2025 academic year. The sample consists of 393 academics who filled out the survey forms completely. The data were collected using a personal information form and organizational silence and organizational commitment scales, and the analyses were performed using the SPSS 22.0 package program.
The effect of organizational silence on organizational commitment (For academics at Firat University)
Keywords: İşletme