MATRİS ÇEVİRİCİDEN BESLENEN ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORUN VEKTÖR KONTROLÜNÜN SİMULİNK İLE BENZETİMİ - TUZSUZOĞLU, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS TEZİ MATRİS ÇEVİRİCİDEN BESLENEN ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORUN VEKTÖR KONTROLÜNÜN SİMULİNK İLE BENZETİMİ KübraTUZSUZOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 81 Asenkron motorlar, güç yarıiletkenleri ve VLSI teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte popülerlik kazanmışlardır. Endüstrideki vektör kontrollü asenkron motor sürücülerinin sayısı hızla artmaktadır. Vektör kontrol, alan yönlendirmeli kontrol metodudur. Vektör kontrol için kontrol edilen değişkenlerin akı ve moment üreten bileşenlerinin ayrıştırılması gerekmektedir. Bu yöntemle, moment üreten bileşen ile alan üreten bileşen ayrı ayrı denetlenebilir. Böylelikle motor momenti kolaylıkla ayarlanabildiği gibi geçici momentler de en aza indirgenmektedir. Bununla birlikte, düşük hızlarda bile motorun momenti ve hızı kesin şekilde kontrol edilebilmektedir. AC-AC doğrudan çevirici ailesindeki en genel çevirici tipi matris çeviricidir. Geleneksel sürücülerle karşılaştırıldığında güç/hacim ve güç/ağırlık oranlarında artma, yapım ve bakım maliyetlerinde azalma potansiyeli vardır. Matris çeviriciler, 3-fazlı frekans kontrolünde evirgeç sürücülerine bir alternatiftir. Bu tezde, matris çeviriciden beslenen üç fazlı asenkron motorun vektör kontrolü MATLAB/SİMULİNK paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Vektör kontrolü, matris çevirici, asenkron motor, simulink. V
Simulation of the vector controlled 3-phase matrix converter induction motor drive
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering