Şiir Sanatında İmajın Yeri-Önemi ve Bunun Cemal Süreya'nın Şiir Dünyasına Uygulanması - Özcan, Tarık (My University, 2003)
Geleneksel ve çağdaş Türk şiirinde imajın önemli bir yerinin olduğunu biliyoruz. Türk şiirinde önemli bir yeri olan imaj konusunda bugüne kadar bir sınıflandırmanın yapılmamış olması bu konudaki çalışmaların dağınık kalmasına sebep olmuştur. Bu çalışmamızda, imajın sınıflandırılmasıyla ilgili önceki çalışmalardan da faydalanarak yapısal bir sınıflandırmanın yanı sıra tematik bir sınıflandırmanın da olması gerektiği sonucuna ulaştık. Böyle bir uygulamanın imaj incelemesindeki problemlerin büyük bir kısmını ortadan kaldıracağını göstermek için de imajist bir şair olan Cemal Süreya'nın şiiri üzerine bir imaj incelemesi yaptık. Araştırmamız, imajlarla ilgili yaptığımız sınıflandırmanın konuyla ilgili bütün sorulara cevap verdiğini göstermesi bakımından önemli olduğu gibi, Cemal Süreya'nın güçlü şair kişiliğinin oluşumunda zekâya ve ruha ait imajların rolünü göstermesi bakımından da önemlidir.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri