Elazığ yöresi güvercinlerinde (Columba livia) bulunan kan parazitleri ve yayılış oranları - Köroğlu, Ergün; Simsek, Sami (My University, 2001)
Bu çalışma, 2000 yılı içerisinde Elazığ yöresinde güvercinlerde (Columba livia) kan parazitlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu süre içerisinde 53 güvercinden perifer kan frotisi hazırlanmıştır. Hazırlanan preparatlar % 5'lik Giemsa boya solüsyonunda (% 5, pH 7.2) boyandıktan sonra mikroskopta immersion objektifi altında incelenmişlerdir. Mikroskopik inceleme sonucunda 53 güvercinin 39'unda (% 73.58) Haemoproteus columbae tespit edilmiştir. Başka bir kan paraziti saptanamamıştır.
Keywords: Güvercin; mikroskopla inceleme; Columba livia; Haemoproteus columbae; parazitler; giemsa boyaması