TİP 2 DİABETES MELLİTUSLU HASTALARDA NEFROPATİ VE ACE GEN POLİMORFİZMİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI, SERUM NİTRİK OKSİT METABOLİTLERİ VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ - DÜZGÜN, SEVDA DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2004)
l.OZET TİP 2 DIABETES MELLİTUSLU HASTALARDA NEFROPATİ VE ACE GEN POLİMORFİZMİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI, SERUM NİTOİK OKSİT METABOLİTLERİ VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Diabetes Mellitus (DM)'un mikrovasküler komplikasyonlanndan olan diyabetik nefropati son dönem böbrek yetmezliğinin önemli sebeplerindendir. Diyabetik nefropati patogenezinde WpergliseminirP yam sıra genetik faktörler de önemli rol oynamaktadır. Özellikle Anjiotensin Konverting Enzim (ACE) I/D polimorfizminin hastalığm patogenezindeki rolü önemli bulunmuştur. Bu çalışmada DM nefropatili ve nefropatisiz hastalarda ACE I/D polimorfizmi ile diyabetik nefropati arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ayrıca diyabetik nefropati oluşumunda önemli etyolojik faktörler olan Nitrik Oksit (NO) ve homosistein düzeyleri ve ACE J/D polimorfizmi ile aralarındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışma 60 kontrol (grup 1), 60 DM nefropatisiz (grup 2) ve 60 diyabetik nefropatili grup (grup 3) olmak üzere 3 gruptan oluşturulmuştur. Gruplarda ACE gen polimorfizmi belirlenmiştir. Ayrıca tüm gruplarda serum ACE, NO, glukoz, HBAıc> nıikrolbümin, üre, kreatinin, lipidler olmak üzere bazı biyokimyasal parametreleri ile plazma homosistein düzeyleri ölçülmüştür. Çalışmamızın sonuçlarına göre ACE gen polimorfizminin DD, İD ve II genotip frekanslarında gruplar arasında anlamlı değişiklikler bulunmamıştır (p>0.05). Serum ACE düzeylerinde DM nefropatili grupta grup 2 ve grup l'e göre anlamlı bir yükseklik tespit edilmiştir (pO.001). NO düzeyleri grup 2 ve grup 3'de grup l'e göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur (pO.001). Homosistein düzeyleri de grup 3'de grup 1 ve grup 2'ye göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (pO.001). Serum ACE 1düzeyleri her 3 grupta da DD genotipli bireylerde İD ve II genotipli bireylere göre yüksek bulunmuştur (p<0.001). NO düzeyleri grup 1 ve grup 3 'de genotiplere göre anlamlı değişiklik göstermezken grup 2'de II genotipinde DD genotipine göre anlamlı azalma saptanmıştır (p<0.05). Homosistein düzeyleri de grup 2'de II genotipinde DD genotipine göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak; diyabetik nefropati gelişimi ile ACE gen I/D polimorfizmi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gösterilmiştir. Ayrıca DM ve diyabetik nefropatide NO düzeyleri anlamlı bir düşme gösterirken homosistein düzeylerinde artış tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, ACE, NO, Homosistein

INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ACE GENE POLYMORPHISM AND NEPHROPATHY IN TYPE 2 DIABETES MELLITUS; MEASUREMENT OF SERUM NITRIC OXIDE METABOLITES AND PLASMA HOMOCYSTEINE LEVELS Diabetic nephropathy, from the microvasculer complications of Diabetes Mellitus (DM), is one of the important causes of last term renal failure. In addition to hyperglycemia, genetic factors also play an important role in the pathogenesis of diabetic nephropathy. Especially the role of Angiotensin Converting Enzyme (ACE) I/D polymorphism in the pathogenesis of the disease was found important. The relationship between ACE I/D polymorphism and diabetic nephropathy in DM patients with and without nephropathy was investigated in this study. The association between ACE I/D polymorphism and the levels of Nitric Oxide (NO) and homocysteine, that are important etiologic factors in the development of diabetic nephropathy was also investigated. The study was consisted of 3 groups as; 60 control subjects (group 1), 60 DM patients without nephropathy (group 2) and 60 DM patients with nephropathy (group 3). ACE gene polymorphism determined in the groups. Also some biochemical parameters such as glucose, HBAic, microalbumin, urea, creatinine, lipids, ACE, NO and plasma homocysteine levels were measured in all groups. According to the results of our study, there was not a significant in the DD, ID and H genotype frequencies of ACE gene polymorphism between groups (p>0.05). a significant increase determined in ACE levels in DM patients with nephropathy compared to group 2 and group 1 (p<0.001). NO levels were significantly lower in group 2 and group 3 compared to group 1 (pO.001). Homocysteine levels were significantly higher in group 3 compared to group 1 andgroup 2 (p0.00l). Serum ACE levels were higher in subjects with DD genotype compared to subjects with ID and II genotype in all 3 groups (p<0.001). NO levels were not significantly different with respect to genotype in group 1 and group 3, whereas it was significantly lower in II genotype than DD genotype in group 2 (p<0.05). Homocysteine levels were significantly higher in II genotype than in DD genotype in group 2 (p<0.05). In conclusion, there was not a significant association between diabetic nephropathy development and ACE gene VD polymorphism. And it was determined that NO levels were significantly decreased and homocysteine levels were increased in DM and diabetic nephropathy. Key Words: Diabetes Mellitus, ACE, NO, Homocysteine.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyokimya; Biochemistry