Dönüşüm Geometrisi Konusunun Öğretiminde Öğrencilerin Gerçekçi Matematik Eğitimi Yaklaşımına ve Yapılandırmacı Yaklaşıma İlişkin Görüşleri - Korkmaz, Ebru; Tutak, Tayfun (My University, 2017)
Bu araştırma ortaokul 7. sınıf düzeyindeki Dönüşüm Geometrisi konusunun gerçekçi matematik eğitimine dayalı etkinliklerle işlenmesi ve Yapılandırmacı yaklaşımla işlenmesine dair öğrenci görüşlerini belirlemeye yönelik nitel bir çalışmadır. Çalışma grubu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Türkiye' nin güney illerinden bir ortaokulda öğrenim gören toplam 38öğrencidir. Her iki yaklaşımın uygulandığı gruplar mevcut 7. sınıf şubelerden seçilmiştir. Gerçekçi matematik eğitimine yönelik öğrenci görüşleri Ersoy (2013)'un geliştirdiği öğrenci görüş formu ile alınmıştır. Ayrıca mevcut öğrenci görüş formunun gerekli uzman görüşleri alınarak yeniden uyarlanması sonucu Yapılandırmacı yaklaşıma yönelik öğrenci görüş formu oluşturulmuştur. Dersler bir sınıfta gerçekçi matematik eğitimi yaklaşımına yönelik hazırlanan etkinliklerle, diğer sınıfta ise Milli Eğitim Bakanlığı' nın ortaokul matematik ders kitabındaki etkinliklerle şekillenmiştir. Veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları gerçekçi matematik eğitimi ile işlenen derslerin birçok öğrenci tarafından daha eğlenceli, kalıcı, merak uyandırıcı bulunduğunu buna rağmen soru çözmeye alışkın öğrencilerin ise bu yaklaşımdan sıkıldığını ortaya koymuştur
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik