ŞARAP TASLARINDAN POTASYUM HİDROJEN TARTARAT, TARTARİK ASİT VE ROCHELLE TUZUNUN KAZANILMASI - UTLU, FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yüksek Lisans Tezi ŞARAP TAŞLARINDAN POTASYUM HİDROJEN TARTARAT, TARTARİK ASİT VE ROCHELLE TUZUNUN KAZANILMASI Filiz UTLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı 1993,Sayfa:72 Potasyum hidrojen tartarat miktan üzümün cinsine göre değişen şarap taşı, şarabın fermantasyonu ve dinlendiriîmesi sırasında biriken bir tortudur. Bu çalışmada Elazığ ve Tekirdağ Tekel Şarap Fabrikalarının 1990 ürünü üzümlerinin işlenmesi sırasında binken kırmızı ve beyaz şarap taşlan kullanılmıştır. Bu çalışmanın amaçları alkali ortamda tartaratlann çözünürlüğünü etkileyen partikül büyüklüğü, konsantrasyon, sıcaklık ve pH gibi özellikleri incelemek ve tartaratın potasyum hidrojen tartarat olarak tekrar çöktürülmesinde sıcaklık, pH, yabancı iyon etkileri araştırmaktır. Ayrıca renk oluşumu ve bakteri faaliyetleri de gözlenmiştir. Laboratuvar şartlarında beyaz ve kırmızı şarap taşlanndan elde edilen potasyum hidrojen tartaratın %98.86 saflıkta olduğu bulunmuştur. Beyaz ve kırmızı şarap taşlarından elde edilen ürünün potasyum hidrojenIV tartarat içeriği sırasıyla % 93 ve 192.6 dır. Elde edilen potasyum hidrojen tartarattan tartarik asidin üretimi ile ilgili yapılan deneylerden elde edilen sonuçlar, beyaz ve kırmızı şarap taşlarından elde edilen tartarik asidin verimlerinin sırasıyla 199.88 ve 199.71; saflıklarının da sırasıyla 199.5 ve £99.1 olduğunu göstermiştir. Beyaz ve kırmızı şarap taşlarından kazanılan potasyum hidrojen tartarattan elde edilen Rochelle tuzları sırasıyla 1 99.4 ve 199.59 saflığa, 170.1 ve 169.0 verime sahiptir. Sonuç olarak diğer metotlara kıyasla şarap taşlarından potasyum hidrojen tartarat elde etmek için kullanılan bu metot daha kısa üretim zamanı, düşük üretim maliyeti ve verimden dolayı avantajlara sahiptir. ANAHTAR KELİMELER : Şarap taşı, Potasyum hidrojen tartarat, Tartarik asit, Rochelle tuzu
The Recovery of potassium hydrogen tartrate, tartaric acid and rochelle salt from wine-stones
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering