Serbest etkinlikler dersi kazanımlarının gerçekleşme düzeyine ilişkin öğretme görüşleri - Gömleksiz, M Nuri; Özdaş, Faysal (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, serbest etkinlikler dersi kazanımlarının gerçekleşme düzeyine ilişkin 4 ve 5. sınıf öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen 28 maddelik beşli Likert tipi bir ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Mardin il merkezindeki 28 İlköğretim Okulu oluşturmaktadır. Bu okullardaki 4 ve 5. sınıf öğretmenlerinin sayısı 137’dir. Araştırma ölçeği bütün öğretmenlere dağıtılmış, ancak 104 öğretmenden geri dönüşüm olmuştur. Bunlardan 86’sı değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklem t testi ile tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre, serbest etkinlikler dersi kazanımlarının gerçekleşme düzeyine ilişkin öğretmenlerin görüşleri arasında cinsiyet değişkeni açısından anlamlı fark tespit edilmiştir. Öğretmenler, serbest etkinlikler dersi kazanımlarının gerçekleşme düzeyine ilişkin olumlu görüş belirtmişlerdir. Öğretmenlerin serbest etkinlikler dersi kazanımlarının gerçekleşme düzeyine ilişkin görüşleri çok ve tamamen düzeyinde kabul ettikleri belirlenmiştir. Etkinliklerin seçiminde ve uygulanmasında öğrencilerin sosyo-ekonomik durumları dikkat alınmalı, gerekli araç-gereçler sağlanmalı ve ailelerle işbirliği yapılmalıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları