FARKLI TİP ANTİDEPRESANLARIN DİŞİ SIÇANLARDA PUBERTE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - ÜLKER, NAZİFE (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu tez çalışmasında, farklı antidepresan gruplarında yer alan paroksetin, bupropiyon ve agomelatinin dişi sıçanlarda puberteye geçiş üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, antidepresanların beslenme davranışı, ağırlık değişimi, serum luteinizan hormon (LH), folikül uyarıcı hormon (FSH), östradiyol ve leptin düzeyleri ve üreme organları üzerindeki etkileri de değerlendirilmiştir. Çalışmada toplam 40 adet Spraque-Dawley cinsi dişi sıçan kullanılmış ve her grupta 10 hayvan olacak şekilde 4 grup oluşturulmuştur (kontrol, paroksetin, bupropiyon ve agomelatin). Postnatal 21. günden 90. güne kadar oral gavaj ile her gün; 3.6 mg/kg paroksetin, 17 mg/kg bupropiyon ve 10 mg/kg agomelatin uygulaması yapılmıştır. Benzer şekilde kontrol grubuna ise serum fizyolojik verilmiştir. Uygulama süresince, tüm gruplarda yer alan sıçanların; pubertenin morfolojik belirteci olan vajinal açılma günleri, günlük olarak tükettikleri yem ve su miktarı ile ağırlık değişimleri belirlenmiştir. Çalışma sonunda, sıçanlardan alınan kan örnekleri ile LH, FSH, östradiyol ve leptin seviyeleri belirlenmiş ve ayrıca hayvanların uterus ve ovaryum dokularının histopatolojik incelemesi yapılmıştır. Paroksetin ve agomelatin grupları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında pubertenin anlamlı bir şekilde daha erken başladığı görülmüştür. Her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, bupropiyon grubunun puberteye giriş günü medyanının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Ayrıca antidepresanların, gıda alımını ve vücut ağırlığını farklı günlerde değiştirdiği görülmüştür. Kontrol grubuna göre, serum LH, FSH ve leptin düzeylerinde anlamlı bir farklılık olmadığı fakat agomelatin grubunda östradiyol düzeyinde anlamlı bir artış olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, antidepresanların uterus ve ovaryum dokularında çeşitli morfolojik değişimlere neden olduğu da görülmüştür. Sonuç olarak, ilk kez bu tez çalışması ile farklı etki mekanizmalarına sahip olan ve antidepresan olarak kullanılan paroksetin, bupropiyon ve agomelatinin kronik uygulamasının dişi sıçanlarda puberteyle birlikte bazı üreme parametrelerini etkileme potansiyeline sahip olduğu görülmüştür.

The purpose of this study was to investigate the effects of paroxetine, bupropion and agomelatine, classified in different antidepressants group, on onset of puberty in female rats. Also, the effects of these antidepressants on feeding, weight change, serum luteinizing hormone (LH), follicle stimulating hormone (FSH), estradiol and leptin hormone levels and reproductive organs were evaluated. For the experimental studies, totally 40 female Sprague Dawley rats were used. All animals were randomly divided into four groups (control, paroxetine, bupropion and agomelatine) and each group consisted of 10 rats. The animals started to receive daily oral paroxetine (3.6 mg/kg), bupropion (17 mg/kg) and agomelatine (10 mg/kg) from post-natal day 21 to 90 day. Similarly, the control group received only physiological saline. Along treatment, vaginal opening (VO), morphological sign of the puberty in female rats, was evaluated and the animals were monitored daily food and water intake and body weight gain in all groups. End of the experiment, serum LH, FSH, estradiol and leptin levels were measured and also histopathological examination of uterine and ovarian were performed. Chronic oral administration of paroxetine and agomelatine advanced VO compared with control rats. Although not significant, median day of vaginal opening of bupropion-treated group was lower compared with control group. Antidepressants changed food intake and body weight in different days. There was no significant change in serum LH, FSH and leptin levels but there was significant increase in serum estradiol level in agomelatin-treated group compared to control group. In addition, exposure of rats to chronic antidepressants caused several morphological changes in the uterine and ovarian. In conclusion, results of this thesis study first demonstrated that chronic treatment of paroxetine, bupropion and agomelatine its mechanism of action is different and used as antidepressants, have the affecting potential to puberty onset and several reproductive parameters in female rats.
Effects of different type antidepressants on puberty onset in female rats
Keywords: Fizyoloji