Sulu Çözeltiden Remazol Brilliant Blue R Gideriminde Kaolin Destekli Nano Boyutlu Sıfır Değerlikli Demir Kullanımı - Tunç, Müslün Sara (My University, 2020)
Bu çalışmada, kaolin destekli nano boyutlu sıfır değerlikli demir (K-nZVI) partikülleri kaolin varlığında borhidrür indirgeme metodu ile sentezlenmiş ve sulu çözeltiden Remazol Brilliant Blue R (RBBR) gideriminde kullanılmıştır. RBBR gideriminde çözelti başlangıç pH’ı, K-nZVI dozajı, temas süresi ve başlangıç boyar madde konsantrasyonunun etkisi değerlendirilmiştir. Giderim veriminin pH’a bağlı olduğu tespit edilmiş ve RBBR’nin maksimum giderim verimi pH 3’te gerçekleşmiştir. 0.3- 1.0 g L-1 dozaj aralığında K-nZVI dozajının artışı ile RBBR giderim verimi artmıştır. 60 dakikalık temas süresinde dengeye ulaşılmıştır. Başlangıç boyar madde konsantrasyonun artışı ile giderim verimi azalmıştır. Çalışmada, deneysel verilerin Langmuir ve Freundlich izoterm modellere uygunluğu da araştırılmış ve bu modellere ait parametreler hesaplanmıştır. K-nZVI ile RBBR adsorpsiyonun hem Langmuir hem de Freundlich izoterme uygun olduğu tespit edilmiştir. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi 200 mg g-1 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Izoterm; boyar madde giderimi; Adsorpsiyon; K-nZVI; RBBR