HİPEREMEZİS GRAVİDARUM VE SAĞLIKLI GEBELERDE GHRELİN, OBESTATİN, NESFATİN-1 VE LEPTİN DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - GÜNGÖR, SAMİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Hiperemezis gravidarum (HEG), kilo kaybı, dehidratasyon, hidroklorik asit kaybına bağlı alkaloz ve hipokalemiye neden olan şiddetli kusma olarak tanımlanmaktadır.Bu çalışmada, hiperemezis gravidarumlu hastalar ile sağlıklı gebeler arasında ghrelin, obestatin, nesfatin-1 ve leptin düzeylerini karşılaştırmak ve böylece hiperemezis gravidarum etiyolojisi hakkında yeni bilgiler elde etmek amaçlanmıştır.Çalışmaya 20 HEG'lu gebe ve 20 sağlıklı gebe dahil edildi. Olguların tümünden açlık venöz kan örnekleri alındı. Hormonlar ELİSA yöntemi ile analiz edildi.Gebelik döneminde leptin (p= 0.013) düzeyi HEG grubunda sağlıklı gebe grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük bulunurken; açile ghrelin, desaçil ghrelin, obestatin ve nesfatin düzeyleri açısından HEG grubuyla Sağlıklı Gebe grubu arasında istatistiksel fark bulunamadı. HEG ve Sağlıklı Gebe grupları lipit parametreler açısından karşılaştırıldığında trigliserit, HDL kolesterol ve VLDL kolesterol değerleri istatistiksel olarak HEG grubunda daha düşük saptandı.Sonuç olarak HEG grubu gebeler uzun süreli açlık ve beslenme yetersizliği nedeniyle vucut yağ kitlesi azalmış olabilir, buna bağlı olarak leptin düzeyleri düşük çıkmış olabilir. Yine leptin düzeyleri ile BMI değerleri arasında da pozitif korelasyon olup bu istatiksel olarak anlamlı izlenmiştir. Bu sonuç da leptin düzeylerinin HEG grubunda daha düşük çıkmasını desteklemiştir. Çalışmamamızda trigliserit, HDL kolesterol ve VLDL kolesterol değerleri istatistiksel olarak HEG kadınlarda istatiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur (p= 0,001, p= 0,007, p= 0,0009). HEG grubu kadınlar beslenememe ve kusmalara bağlı uzun süreli açlık durumları söz konusu olmakta buda lipolizi tetiklemektedir. Lipolizde de öncelikle trigliseritlerin ve trigliserid yoğun kolesterolün (VLDL kolesterol) yıkımı gerçekleştiğinden bu sonuçlar bu kurama göreme yorumlanabilir.

Hyperemesis gravidarum (HEG), is described es a severe type of emesis which couses loss of weight, dehidration, alcolisis and hypocalamia due to hydrocloric acid lose.İn this study we examined the ghrelin, obestati, nesfatin-1 and leptin levels in both healty pregnants and pregnant with hyperemesis gravidarum. Our purpose was to find new factors in the etiology of HEG.20 healty and 20 pregnancy with HEG were taken in the study. Venous blood samples were taken when the pregnants were hungry. Horman were analysed by the method of ELİSA.Leptin levels (p= 0.013) were low in statically significant amount in the pregnants with HEG when compared with healty pregnants. No staticaly significant differance was present between the açil ghrelin, desaçilghrelin, obestatin and nesfatin-1 levels of healty pregnants and pregnants with hyperemesis gravidarum. HEG and lipid parameters in healthy pregnant groups were compared in terms of triglyceride, HDL cholesterol and VLDL cholesterol levels were statistically lower than the HEG group.As a result, due to long term hunger and inappropriate feding, body fat moss may be decreased in pregnancies with HEG and leptin levels may have been in direct proportion. Howewer, statistically significant positive correlation between serum leptin levels and BMI is found. Result also consistent with the result of low leptin levels in pregnancies with HEG. Triglyceride, HDL cholesterol levels and VLDL cholesterol levels were low statistically significat amounts in the HEG group (p = 0.001, p = 0.007, p = 0.0009). The lypolysis in induced in HEG group due to severe emesis and low food intake. Since the triglycerides and cholesterol rich in triglycerides (VLDL cholesterol) are first destruction in lypolysis, these results can be thought true according to this hypothesis.
Hyperemesis gravidarum and healthy pregnant Ghrelin, Obestatin, Nesfatin-1 and Leptin levels comparison
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum