Karakoçan-Kalecik-Elazığ göletinin ve su ürünlerinin incelenmesi - Şen, Dursun (My University, 1986)
Kalecik göleti,Karakoçan ilçesinin 4 km kuzey-doğusun'da 1970-1973 yıllarında yapılmıştır.Maksimum su seviye kotu 1124,40 metre ve maksimum su seviyesindeki gölet alanı 1.425.000 $m^2$ dir. Araştırmamız esnasında göletin en derin yeri 28 metre olarak tesbit edilmiştir. Göleti,Kalecik ve Karakoçan dereleri beslemektedir. Fitoplanktonik ve fitobentik organizmaların tekerrür oranları, ayrıca fitoplantonik organizmaların $cm^3$ sayıları tesbit edilmiştir.Kalecik göletinin plankton ve bentozunda bulunan mikroflorayı, Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta,ve Dinophyta grupları teşkil etmektedir. Fitoplanktonda Bacillariophyta, üyeleri sonbahar, kış ve yaz; Chlorophyta üyeleri sonbahar ve kış; Cyanophyta üyeleri yaz; Dinophyta üyeleri sonbahar aylarında artış göstermiştir. Fitobentozda Bacillariophyta, üyeleri kış; Cyanophyta ve Chlorophyta üyeleri ve yaz aylarında artış göstermiştir. Fitoplanktonik ve fitobentik organizmaların çoğunluğunu Bacillariophyta üyeleri temsil eder. Zooplanktonik orginizmaların $m^3$ teki, zoobentik orginizmaların $m^2$ deki sayıları tespit edilmiştir.Zooplanktonun % 65,98'ini Rotator'lar,12,55'ini Copepod'lar,%.12.41'ini Cladoccer'ler,%7.03'ünü Brachiopod'lar ve %2,03'ünü Decapod'lar teşkil etmeketedir.Zoobentozun %28,45'ini Chironomus plumosus larvası,%17,19'unu Procladius sp.larvası,%8,41'ini Stictochironomus histrio larvası,%7,07'sini Pseudochironomus sp.larvası %86,06'sını Tabanus sp. larvası,%10,10'ununu Diptera pupaları ve %22,72'sini diğerleri ( Ostrocoda, Gastropoda, Nematoda ) teşkil etmektedir. Göletin balık faunası Cyprinidae familyasından;Barbus plebejus lacerta (Heckel,1843),Capoeta Capoeta umbla (Heckel,1843),Capoeta trutta (Heckel,1843),Chalcalburnus mossulensis (Heckel 1843,Leuciscus cephalus orientalis (Nordmann,1840),Leuciscus lepidus (Heckel,1843),Alburnoides bipuntatus (Bloch,1782),Cobitidae familyasından; Orthrias angorae Steindachner 1897,Mastacambelidae familyasından; Mastacambelus simack (Walbaum,1792'ın oluşturduğu saptanmıştır. Bu balıklardan C.c.umbla,Chmossulensis,C.trutta,L.c. orientalin ve B.p.Lacerta'da yaş kompozisyonu ve eşey dağılımı,yaş-boy,yaş-ağırlık,boy-ağırlık ilişkileri, kondisyon faktörü (KTL) ve üreme dönemi tespit edilmiştir. İncelenen toplam 1391 balık örneğinin %39,40'ını C.c umnla,%29,98'ini Ch.mossulensis,%15,52'sini C,trutta,%8,70'ini L.c.orientalis ve %6,40'ını B.p.lacerta teşkil etmektedir. Gölette hava ve düzey su sıcaklıkları ile elektirksel iletkenlik tespit edilmiştir.
15.05.1986
Keywords: Balıkçılık