Submasif pulmoner tromboemboli olgularında sağ ventrikül disfonksiyonunu saptamada beyin natriüretik peptid ve kardiyak troponin ı'nın tanı değeri - Coşkun, Burçak; Kırkıl, Gamze; Muz, Mehmet Hamdi; Yildiz, Mustafa; Özbay, Yılmaz (My University, 2012)
Amaç: Pulmoner tromboembolili (PTE) olgularda prognozu belirlemede ve tedavi seçiminde sağ ventrikül disfonksiyonunun (RVD) saptanması çok önemlidir. RVD tanısı genel olarak ekokardiyografi (EKO) bulguları ile konur. Son çalışmalar, kardiyak troponin I (cTnI) ve beyin natriüretik peptid (BNP) serum seviyeleri ölçümünün RVDyi saptayabileceğini öne sürmektedir. Bu çalışmanın amacı; submasif PTEli olgularda RVDyi saptamada BNP ve cTnI serum seviyelerinin tanı değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza PTE tanısı konan 50 olgu alındı. Muhtemel RVDyi saptamak amacı ile başvuru anında tüm hastalara EKO tetkiki yapıldı, serum BNP ve cTnI seviyeleri ölçüldü. Kontrol grubu, olgular ile benzer yaş grubunda, herhangi bir hastalığı olmayan 19 sağlıklı olgudan oluşturuldu. Bulgular: Çalışmaya alınan olguların %52sinde EKOda RVD saptandı. RVD (+) olguların %73ünde, RVD (-)olguların %12sinde BNP seviyelerinin eşik değeri aştığı görüldü. cTnI düzeyleri incelendiğinde; RVD (+) olguların %11inde, RVD (-) olguların %8inde eşik değerlerin aşıldığı saptandı. BNP düzeyleri RVD (+) grupta, RVD (-) ve kontrol grubuna göre anlamlı yüksek idi (p<0.001). Grupların cTnI seviyeleri karşılaştırıldığında üç grup arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: Yüksek BNP düzeyinin RVD için bir belirteç olabileceği, BNP seviyesi yüksek olguların yakından takip edilmesi gerektiği ve trombolitik tedavi açısından değerlendirilebileceği düşünülmüştür. (Turk Toraks Derg 2012; 13: 163-8)
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi