KOAH AKUT ALEVLENME İLE BAŞVURAN HASTALARDA SERUM REZİSTİN DÜZEYLERİ VE HAVAYOLU OBSTRÜKSİYONU İLE İLİŞKİSİ - YILDIRIM, FUNDA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tam olarak geri dönüşümlü olmayan hava akımı kısıtlanması ile karakterizedir. Bu hava akımı kısıtlaması genellikle, akciğerlerin zararlı partikül veya gazlara anormal bir inflamatuar cevabı ile birliktedir ve sıklıkla ilerleyicidir. KOAH'lı hastaların yaklaşık olarak üçte birinde, bozulmuş gastrointestinal sistem fonksiyonu, besin alımı, besinlerin oksidasyonundaki yetersizlik ve hipermetabolik durum sonucu malnütrisyon gelişmekte ve bu durum hastalığın ileri evrelerinde daha da kötüleşebilmektedir Bu çalışmada KOAH akut alevlenme ile başvuran hastalarda plazma rezistin, leptin ve inflamatuar sitokin seviyelerini ölçerek havayolu obstrüksiyon derecesi ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır.Çalışmaya 35 KOAH akut ataktaki hasta ve 20 sağlıklı kontrol olgusu alındı. KOAH' lı hastalardan atağın 1. ve 15. günü, sağlıklı kontrol olgularından ise bir kez venöz kan örneği alınarak, serum inflamatuar sitokin (IL-1ß, IL-6, IL-8, TNF-?), leptin ve rezistin düzeyleri ölçüldü.Çalışmanın sonunda çalışmaya alınan KOAH olgularında atak başlangıcında inflamatuar sitokin, leptin ve rezistin düzeylerinin belirgin yüksek olduğu ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu gözlendi (p<0.05). Tedavi sonrası 15. gündeki KOAH olgularında inflamatuar sitokin, leptin ve rezistin düzeylerinde belirgin düşme olduğu hatta sağlıklı kontrol grubu seviyesine düştüğü ve atak döneminde ölçülen istatistiksel farkın ortadan kalktığı gözlendi. Ayrıca atak başlangıcında ölçülen leptin ve rezistin düzeyleri ile solunum fonksiyon parametreleri arasında herhangi bir korelasyon saptanmadı.Sonuç olarak leptin ve rezistinin KOAH atak döneminde arttığı, atak tedavisi ile bu düzeylerin diğer inflamatuar sitokinler gibi normale döndüğü, bu özellikleri nedeni ile her iki maddenin de birer inflamatuar belirteç olarak kullanılabileceği ancak solunum fonksiyon parametreleri ile ilişkileri olmadığı için fonksiyonel bir belirteç olarak kullanılamayacağı düşünülmüştür.Anahtar Kelimeler: KOAH, İnflamatuar sitokinler (IL-1ß, IL-6, IL-8, TNF-?), Leptin, Rezistin

Chronic Obstructive Pulmonary Disease is characterized by not fully reversible airflow limitation. This airflow limitation is usually associated with an abnormal inflammatory response of the lungs to harmful particles or gases and it is often progressive.At approximately one third of patients with COPD, as a result of impaired gastrointestinal function, lack of nutritional intake, lack of nutrient?s oxidation and the hypermetabolic state, malnutrition is developing and the situation may further worsen in advanced stages of the diseaseIn this study we aimed to investigate the relationship between plasma resistin, leptin, inflammatory cytokine levels and the degree of airway obstruction in patients presenting with acute exacerbation of COPD. 35 COPD patients with acute exacerbation and 20 healthy control subjects were enrolled to study.Venous blood samples were taken at 1. and 15. day of exacerbation from COPD patients, once from healthy control subjects. Inflammatory cytokine (IL-1ß, IL-6, IL-8, TNF-?) leptin and resistin levels were measured at these serum.In COPD patients at the beginning of exacerbation inflammatory cytokines, leptin and resistin levels were significantly higher and when compared with the control group, a statistically significant difference was observed (p <0.05). After the treatment?s 15. day a significant decrease with inflammatory cytokines, leptin and resistin levels were detected even as the healthy control group at COPD patients. Also the statistical difference measured during the exacerbation was resolved. In addition, there was no relationship between leptin, resistin levels measured at the beginning of attack and pulmonary function parameters.As a result, it is considered that leptin and resistin levels increase in COPD exacerbation and return to normal with treatment such as the other inflammatory cytokines. As a result of these properties both of the substances can be used as a inflammatory marker but having no relationship with lung function parameters they can?t be used as a functional marker.Key Words: COPD, Inflammatory cytokines (IL-6, IL-8, IL-1ß, TNF-?), Leptin, Rezistin
Serum resistin levels in patients presenting with acute exacerbation of copd and its relationship with airway obstruction
Keywords: Göğüs Hastalıkları