ÖZEFAGUS KOROZİV YANIKLARININ İYİLEŞMESİNDE İNTERFERON-ALFA-2B VE OCTREOTİDE ETKİNLİĞİ - KAYGUSUZ, İRFAN (Fırat Üniveristesi, 1998)
Bu çalışma, interferon-a-2b ve octreotide' in özefagus koroziv yanıklarının iyileşmesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışma, ağırlıkları 400-600 gr arasında değişen toplam 45 guinea pig üzerinde gerçekleştirildi. Bütün deneklere aynı teknik uygulandı. 4F ve 5F embolektomi kateterleri kullanılarak servikal özefagusta izole edilen bir segmente 2.5 mol/L sodyum hidrokisit solüsyonu 90 sn süreyle verildi. Böylece özefagusta izole edilen segment mukozasının koroziv madde ile teması sağlanarak yanık oluşturuldu. Daha sonra guinea pigler rastgele seçilen 15' erli üç gruba ayrıldı. 1- Kontrol grubu: Koroziv yanık sonrası bu guinea piglere herhangi bir tedavi uygulanmadı. Sadece enfeksiyon profilaksisi yapıldı. 2- İnterferon-a-2b grubu: Bu gruptaki bütün guinea piglere deney süresince 48 saat arayla 250 bin IU interferon- a-2b insülin enjektörü ile subkutan olarak uygulandı. 3- Octreotide grubu: Bu gruptaki guinea piglere deney süresince günde 3 kez (8 saat arayla) 10 mikrogram octreotide insülin enjektörü ile subkutan olarak uygulandı. 4., 8. ve 20. günlerde her bir gruptan rastgele seçilen beşer guinea pig yüksek doz ketamin enjeksiyonuyla sakrifiye edildi. Gruplar, vücut ağırlığındaki değişim, ışık mikroskopi bulguları ve yanıklı segmentteki hidroksiprolin miktarı dikkate alınarak birbirleriyle karşılaştırıldı. Sonuçların istatistiksel değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi kullanıldı. Vücut ağırlığında değişiklik (kilo kaybının % oranı olarak), enflamasyon, ödem, müskülaris mukozada hasar ve nekroz açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0.05). Submukozada ve tunika müskülariste kollajen birikimi açısından 4. ve 8. günlerde gruplar arasındaki fark 42istatistiksel olarak anlamsızdı (p>0.05). Ancak 20. günde octreotide grubu ile diğer iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0.05). 20. gündeki stenoz indeksi ile 4. gündeki stenoz indeksi arasındaki fark açısından octreotide grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p<0.05). 4. günde her üç grubun hidroksiprolin değerleri arasında belirgin bir farklılık yokken, 8. günde interferon-a-2b ve kontrol gruplarında kayda değer artış gözlendi. 20. günde, 8. gün değerlerine göre önemli bir değişiklik yoktu. İstatistiksel değerlendirmede 8. ve 20. günlerde octreotide grubu ile diğer iki grup arasındaki fark anlamlıydı (p<0.05). Sonuçlar, özefagus koroziv madde yanıklarının tedavisinde octreotide' in yeni ve umut veren bir alternatif olduğunu göstermiştir. 43
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)