FESLEĞEN (OCİMUM BASİLİCUM L.) KALLUS KÜLTÜRLERİNİN ANTİOKSİDAN KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ - BURAN, ABAYHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı Ocimum basilicum L. bitkisinin farklı bitki büyüme düzenleyicileriyle yetiştirilen kallusların toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan kapasitesini belirlemektir. O. basilicum L. kalluslarının yetiştirilmesinde beş farklı bitki büyüme düzenleyicilerinin ikili kombinasyonları kullanılmıştır. Bu kapsamda, O. basilicum L. kallusları konsantrasyonları ve çözücüleri aynı tutularak bitki büyüme düzenleyicilerin etkisiyle oluşacak farkılıklar karşılaştırılmıştır. Kallus oluşumu gözlenen fesleğen bitkisi örneklerin her biri için ayrı ayrı olmak üzere toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan kapasite analiz ve belirleme işlemleri gerçekleştirilmiştir. Böylece bitkinin kalluslarının antioksidan özelliklerini tespit edip, ileri dönemlerde ilaç, tarım, gıda, kozmetik gibi alanlara sunulmasının olumlu ve olumsuz etkileri/değerleri üzerinde tartışılması sağlanacaktır. Ayrıca, yapılan literatür taramalarında daha önce böyle bir çalışma türünün oldukça az olması, geliştirilebilir ve ilerletilebilir bir çalışma olması akademik önemini ve fesleğen bitkisinin literatür kaynağına katkısını arttıracaktır. Yapılan çalışmalardaki sonuçlar etanol ve metanol çözücülerine göre gösterilmiştir. O. basilicum L. kalluslarının etanol ekstrelerinin toplam fenolik madde miktarının 1.044±0.188 – 0.417±0.049 mg GAE/g arasında olduğu, metanol ekstrelerinin toplam fenolik madde miktarının ise 2.547±0.110 – 0.701±0.095 mg GAE/g arasında olduğu saptanmıştır. Flavonoid madde tayini için; etanol ekstrelerinin toplam flavonoid madde miktarının 2.058±0.122 – 0.446±0.063 mg kuersetin/g arasında olduğu, metanol ekstrelerinin toplam flavonoid madde miktarının ise 3.010±0.336 – 0.341±0.041 mg kuersetin/g arasında olduğu saptanmıştır. Antioksidan madde tayini için; etanol ekstrelerinin antioksidan madde miktarının 2.826±0.141 – 5.736±0.201 mmol/g TEAC arasında olduğu, metanol ekstrelerinin antioksidan madde miktarının ise 4.180±0.394 – 1.050±0.211 mmol/g TEAC arasında olduğu saptanmıştır.

The aim of this study to determine the total phenolic, total flavonoids and antioxidant capacity of the callus grown with different plant growth regulators of Ocimum basilicum L. Combinations of five different plant growth regulators were used in the cultivation of Ocimum basilicum L. callus. In this context, the concentrations of Ocimum basilicum L. callus and their solvents were kept the same and the differences between plant growth regulators were compared. The total phenolic, total flavonoid and antioxidant capacity analyzes and determinations were carried out for each of the samples of basil plants observed in callus formation. Thus, the antioxidant properties of the callus of the plant will be determined and the positive and negative effects of the presentation of the plants in areas such as pharmaceuticals, agriculture, food and cosmetics will be discussed. Moreover, the fact that such a type of study has been relatively low in the literature search, and that a study that can be developed and improved will increase its academic importance and its contribution to the literature source of basil plants. The results of the studies are shown according to ethanol and methanol solvents. The total phenolic content of the ethanol extracts of the O. basilicum L. calluses is between 1.044 ± 0.188 – 0.417 ± 0.049 mg GAE/g. The total phenolic content of the methanol extracts is between 2.547 ± 0.110 – 0.701 ± 0.095 mg GAE/g. The total amount of flavonoids of ethanol extracts is between 2.058 ± 0.122 – 0.446 ± 0.063 mg quercetin/g. The total amount of flavonoids in methanol extracts is between 3.010 ± 0.336 – 0.341 ± 0.041 mg quercetin/g. The amount of antioxidant material of ethanol extracts is between 2.826 ± 0.141 – 5.736 ± 0.201 mmol/g TEAC. The amount of antioxidant material of methanol extracts is between 4.180 ± 0.394 – 1.050 ± 0.211 mmol/g TEAC.
Determination of antioxidant capacity of Ocimum basilicum L. kallus cultures
Keywords: Biyoloji; Biyoteknoloji; Biyomühendislik